2 млн. глоби за нередовни шофьори

20 000 лева на ден плащат водачи заради липса на електронна винетка

5,9 на сто от хората зад волана карат без документ 

Депутати предлагат нощна и уикенд тарифа в тол системата

Над 2 млн. лв. са събрани от глоби и компесаторни такси, платени от неизрядни водачи без електронна винетка. Това обяви строителният министър Петя Аврамова пред депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие.

Всеки ден нередовни водачи са санкционирани със средно 20 000 лв. 5,9 на сто от проверените водачи са били без нужен валиден документ, а 17% от нарушителите са били чужденци, допълни тя.

Все още не е ясно кога реално ще започне таксуването на тежкотоварните автомобили и автобусите чрез новата тол система, която ще заработи технически на 16 август. Това ще се случи веднага, след като тя заработи безотказно, което може да е още през септември, но със сигурност до март догодина.

Депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков предложи да се работи по надграждане на тол системата, за да могат да бъдат въведени различни тарифи като нощни, с които да се тушира очакваното поскъпване на стоките след въвеждане на тол системата.

Според директора на Националното тол управление проф. Олег Асенов това технически е възможно и сега, но за различни тарифи ще се мисли след реалното заработване на системата и анализ на резултатите от работата й.

Министър Аврамова заяви, че ще изчакат прокуратурата да си свърши работата относно жалбата на „Телетол“ за недопускането й като доставчик на услуги по тол системата. Според Аврамова, ако компанията надгради системата си, така че да е съвместима с тази на пътната агенция, нищо не пречи фирмата да заработи като доставчик.

Коментари

Задължително поле