2 млрд лв. за модернизация на железницата от фондовете на ЕС през следващите 10 години

2 млрд. лв. за модернизация на БДЖ очаква правителството от еврофондове.

Довършват трасето до Северна Македония

Близо 2 млрд. лв. за модернизация на железопътния транспорт в страната очаква правителството от еврофондове в периода до 2030 г. По новата Оперативна програма “Транспортна свързаност” България очаква да получи 748,6 млн. евро (1,46 млрд. лева), от които по-голямата част - малко над 590 млн. евро (над 1,1 млрд. лева), ще се използват за строителство и модернизация на инфраструктура. Още около 406 млн. евро (малко под 808 млн. лева) се очакват от Механизма за свързване на Европа, по който все още не е определено точно каква сума ще получи страната ни. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски.

В отговора си Желязков посочва, че над 10 години, с помощта на европейските средства, се работи по модернизацията на жп трасетата и информационните системи. По двете оперативни програми - първата за периода 2007-2013 г., и втората за 2014-2020 г., както и по Механизма за свързване на Европа, са рехабилитирани 370 км жп линии, построен е интермодален терминал в Пловдив и са обновени ключови гари по направлението София - Бургас, вкл. Централна гара в София.

Транспортният министър подчертава, че до 2030 г. приоритет ще бъде доизграждането на жп коридора от българо-сръбската граница към Бургас и българо-турската граница и строителството по направленията Карнобат - Синдел и София - граница със Северна Македония. В новата оперативна програма са включени и дейности по трасетата София - Перник, Перник - Радомир, Волуяк - Драгоман.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции