„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

2.9-те тона болнични отпадъци се оказаха миещи препарати Агенция „Митници“: Не са внос, а са минавали транзит от Турция за Полша

От няколко дни Корнелия Нинова твърди, че у нас са внесени медицински отпадъци. Днес и от Агенция „Митници“ я опровергаха.

2.9-те тона медицински отпадъци, които според БСП са внесени у нас през последните години, са суровина за миещи препарати, превозвана като еднократна пратка от Турция към Полша през България – това уточниха от агенция „Митници“.

В официалната информация, разпространена от ведомството, се казва, че камионът се е запалил край Шумен на 16 септември 2018 година и това, което е останало от стоката след пожара, трябвало да бъде унищожено у нас. Според българските закони, за да стане това, е необходимо да се оформи като внос.

За целта стоката е класифицирана като „други отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци“.

По-рано днес Министерството на околната среда и водите определи твърденията на БСП и нейния лидер Корнелия Нинова като „спекулативни“. От МОСВ бяха категорични, че внос на медицински отпадъци в България не е позволяван. Сега това се потвърждава и от Агенция „Митници“, след чието съобщение се оказва, че БСП са недоразрбали за какво става дума.

Ето целият отговор на Агенция „Митници“, изпратен до медиите:

По повод спекулативни изявления в публичното пространство относно „внос на болнични отпадъци от трети страни“, които се базират на писмен отговор на министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от ПГ „БСП за България“ Георги Стоилов и Иван Иванов, достъпен на сайта на Народното събрание на адрес: https://parliament.bg/pub/PK/363460954-06-911.pdf, Агенция „Митници“ предоставя следната информация:

Изложената в отговора информация се отнася до вноса от трети страни (страни извън Европейския съюз) и е извлечена от масивите на Агенция „Митници“.

Цитираните в отговора 2,9 т. „болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели“ попадат в код по КН 3825 69 00 – „Други отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци…“.

Цитираното количество представлява една пратка с повърхностноактивно вещество (суровина за миещи препарати), която при инцидент по време на транзитен превоз е погинала. Стоката е превозвана на 16.09.2018 г. като част от групажен товар от Турция до Полша транзитно през България. По време на движение на пътя между Смядово и Шумен, поради техническа неизправност, в ремаркето на камиона възниква пожар и в резултат стоката е обгоряла. Погиването на стоката е установено от компетентните органи Митническо бюро Шумен, РС ПБЗН – Велики Преслав и РИОСВ-Шумен. Въз основа на митническото законодателство погинала транзитна стока следва да бъде оформена като внос, което е и направено в Митническо бюро Шумен. Тъй като след пожара стоката е неизползваема, тя представлява отпадък, класиран под код по КН 3825 69 00.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.