20 автобуса на ток тръгват през декември

В момента изграждат 15 зарядни станции

Първите в София автобуси на ток ще започнат да се движат по линиите на градския транспорт от началото на декември, обясни пред „Труд” директорът на “Столичен Автотранспорт ЕАД” Слав Монов. Все още не се съобщава по кои линии ще се движат 20-те електробуса, но се знае, че ще минават през центъра на града. В момента се изграждат 15-те зарядни станции за возилата.

Превозните средства пристигнаха на 14 октомври на пристанището в Бургас. Това е първата доставка на електробуси, след като бяха тествани няколко вида такива машини.

Новите автобуси на ток са произведени от китайската фирма Yutong и са модел Yutong ZK6128. Те са единични, климатизирани и нископодови. Имат рампи за качване на колички и специално място за тях. Дълги са 12 м., побират 73 души и имат 32 седалки, от които 4 са за трудно подвижни хора. Имат USB устройства за зареждане на телефони.

Общината ще изплаща за 8 г. цената им от 16.7 млн. лв. Тя включва електробусите, които струват общо 15,1 млн. лв., пет зарядни станции с мощност 120 кВтч, с обща цена от 689 хил. лв., десет станции с мощност 60 кВтч на цена от 692 хил. лв., система за наблюдение на превозните средства и софтуер. Общината ще осигури още 30 електробуса като екологична мярка.

На 16 ноември в Деня на чистия въздух пък столичните общинари ще се движат без коли.

Коментари

Задължително поле