20 години затвор и шестцифрена глоба заплашват трафикантите на 170 кг кокаин

Снимка: БТВ

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за контрабанда на кокаин, пренесен през границата на страната без надлежно разрешение, съобщиха от държавното обвинение.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Миналата вечер при извършване на действия от служители на Гранична полиция са открити 6 сака със специфично сгънати пакети. Веществото в тях е реагирало на кокаин на полевия тест за наркотици. Количеството на кокаина е 169 кг.

Разследването се води в тясно сътрудничество с органите на Регионалната дирекция на Граничната полиция в Бургас и ОД на МВР в Добрич под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.

Днес в сградата на Граничното полицейско управление в Каварна подробности за контрабандата дадоха административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна – апелативният прокурор Владимир Чавдаров и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

169-те килограма кокаин са били намерени на 20-ина метра от брега вчера в късния следобед специално опаковани, поставени в сакове, укрепени със спасителни жилетки и вързани с въже, уточни Ивайло Иванов.

Гранична полиция е започнала интензивно да патрулира в района, след като през миналия месец в Румъния били пресечни две наркопратки - от тон и от 200 кг кокаин, а освен това по крайбрежието започнали да се появяват пакети с дрогата, изхвърлени от морето.

По разпореждане на министър-председателя са се включили и хеликоптери на министерството на отбраната и Гранична полиция. Те ще извършат облитане на района, не сме сигурни, че това, количество, което сме извадили при нас, е цялото, посочи Иванов.

Към момента не е установен плавателният съд, от който са били изхвърлени саковете. Не бяха оповестени данни и за задържани у нас лица във връзка с наркотрафика.

Коментари

Задължително поле