20 лева ток годишно харчат филтрите за комини

Борбата срещу замърсяването на въздуха е един от основните екологични приоритети по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. И докато фините прахови частици (ФПЧ) се превръщат във все по-голям проблем у нас, в други европейски държави като Германия, са намерили решение, което харчи около 20 лева ток годишно.

Става дума за електростатичните филтри, които се монтират в комините на домакинствата и на сградите на учрежденията, ползващи отопление на дърва, въглища или пелети. В момента тези устройства са една от най-ефективните мерки срещу замърсяването на въздуха от ФПЧ.

Какво представлява?

В електростатичните филтри няма нищо различно и иновативно. В Германия се ползват от години, като тяхното поставяне в тръбите на комините се залага още при проектирането на домовете. Слагането им не е задължително, но е препоръчително. Длъжни да имат електростатични филтри са по-големите сгради в Германия, като, например, тези на държавните учреждения.

Принципът на работа на филтъра е следният - той има импулсно захранване, каквото притежава всеки настолен компютър, лаптоп или мобилен телефон. Високото напрежение се преобразува в такова с много нисък ампераж и оттам идва икономията на ток.

Когато филтърът е включен, в тръбата му се получава ел. решетка или така нареченото електростатично поле. По този начин частиците, отделените при горенето, се наелектризират и се залепят по корпуса на филтъра. Ефективността е над 95 процента. Когато филтърът се пусне да работи, през комина реално излиза основно пара, а всичко друго пада обратно, като няма значение дали отдолу има печка, камина, или друго съоръжение за отопление на твърдо гориво.

Гаранцията на филтрите обикновено е 25 години, като поправката на повредите е лесна и бърза.

филтър за комин

Как се монтира?

Повечето филтри се монтират в горната част на комина. Тяхната работа не влияе по никакъв начин на помещенията в дома или на хората – абсолютно безопасни са. Поставянето им отнема не повече от 20 минути и то от неквалифициран персонал. Единственото което се изисква, е да има захранване от 220 волта.

Тяхната мощност е до 50 киловата, което е абсолютно достатъчно за нуждите на едно нормално домакинство. Друг е случаят за сградите на големите учреждения, като болници, институции. За тях технологиите са по-сложни и достигат до 500 киловата.

Експертите са категорични, че когато става дума за мерки за опазване на въздуха от замърсяване с фини прахови частици, тези филтри са най-добрият вариант.

Битовото отопление - най-силният замърсител у нас

Мерки на национално ниво за намаляване на замърсяването на въздуха бяха набелязани в края на ноември на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух”, организирана от Министерство на околната среда и водите. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на проблема.

„Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би най-голям екологичен проблем”, заяви тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той цитира доклад на Европейската агенция по околна среда, според който всяка година в Европа 520 хил. души умират преждевременно вследствие на замърсяването на въздуха.

„Трябва да намерим причините, които водят до замърсяването и мерки, които да подобрят средата в нашите градове”, каза Димов и добави: „За България основният замърсител са фините прахови частици. В 25 града се замерват нива над пределно допустимите. Замърсителите, на първо място, са битовото отопление, автомобилният транспорт и индустрията. За битовото отопление основна причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния транспорт причината е остарелият автомобилен парк и техническата неизправност на колите”.

Коментари

Задължително поле