20 млн. лв. за кабинети по точни науки отделя МОН

Ангажиментът за повече пари за кабинети министър Вълчев пое още в средата на годината.

300 училища са иновативни

Образованието по математика трябва да се подобрява, заяви просветният министър Красимир Вълчев

Около 20 млн. лв. в бюджета за догодина да бъдат заделени за иновативни практики в училище предлага Министерството на образованието и науката. Голяма част от парите ще бъдат насочени към кабинетите по математика и природни науки, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

“Средствата ще бъдат за подобряване на оборудването на кабинетите, но не за закупуването на нови мебели и техника, а за иновации. Много е важно да се мотивират децата да учат, ще се изграждат STEM центрове”, посочи Вълчев, след като откри международна конференция “Как да бъдем иновативни в училище” в Пловдив. По думите му основно предизвикателство е именно обучението по математика и то трябва да се подобрява.

300 са иновативните училища в България, като новаторството в тях е свързано или с преподавателите, или с новите методи на преподаване, допълни министърът. Той смята, че народните представители ще утвърдят средствата в бюджета за догодина на второ четене и те ще са обвързани пряко с иновации и подходи в час. През 2020 г. трябва ще заработи и интернет платформа за иновации.

По време на форума кметът на Пловдив Здравко Димитров поиска от МОН две нови училища с мотива, че всички учебни заведения трябва да минат на една смяна в близко бъдеще. Димитров допълни, че Пловдив има нужда и по една нова детска градина и ясла във всеки от шестте района.

Коментари

Задължително поле