Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

20 млн. лв. са нужни за реконструкция и зониране на водоподаването в Омуртаг

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов продължава "битката" с водния режим в Омуртаг, за чието ликвидиране са нужни около 20 млн. лв.

Работи се и по ликвидиране на режимите в селата

20 млн. лв. са нужни за окончателно решаване на половинвековните проблеми с водоснабдяването на Омуртаг, чиито жители страдат от тежки режими. Общинската администрация, ръководена от кмета Ешреф Ешрефов, изготви идеен проект за зониране на града, реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа и изграждане на финалните части от довеждащия водопровод от язовир “Ястребино”.

Зонирането на града се налага заради авариите. Направени са хидравлични проучвания при оптимално налягане на водата, за да се определят районите в града и в бъдеще да се ограничат повредите. Това уточни кметът Ешрефов пред „Труд”.

Основен проблем на Омуртаг, освен недостига на вода в някои сезони в ползвания сега източник в Кипилово, е и изключително лошото техническо състояние на вътрешната водопроводна мрежа на града. Загубите са над 70%, което води до недостиг на питейна вода. Причините се дължат на скрити аварии, които възникват поради амортизирани тръби и високо налягане на определени места, каза още градоначалникът.

Предстоят съгласувателни процедури на новия идеен проект и издаване на разрешение за строеж. Проблем остава липсата на възможност за финансиране по програмите във водния сектор, тъй като на територията на област Търговище водоснабдителното дружество не е консолидирано. Единственият източник към момента е националният бюджет, за да се решат окончателно проблемите. През годините бяха правени много и различни опити, но те бяха насочвани към частично решаване на кризите и не доведоха до очаквания резултат, припомнят от администрацията в Омуртаг.

Изграденото и после ремонтирано трасе за алтернативно водоснабдяване от язовир “Ястребино” трябва да се узакони. То има Акт 15, но обектът не е приет, тъй като в някои участъци тръбите минават през земи извън първоначалния проект и не са били отчуждени, казва още кметът.

Общинското ръководство работи и по допълнително водоснабдяване на села, които са с постоянен режим на водоподаване. През 2016 г. са извършени серия от дейности за разкриване на допълнителни водоизточници за селата Чернокапци, Кестеняво, Могилец и Презвитер Козма. Работата продължава и през тази година. Предстои извършване на хидрогеоложки проучвания, изготвяне на проекти за допълнителни водохващания, санитарно-охранителни зони и съгласувателни процедури с Министерството на околната среда и водите за тези три села. За Могилец ще се изготви инвестиционен проект за реконструкция на довеждащия водопровод, тъй като селото е на жесток режим, припомни Ешрефов.

Мащабна ремонтна програма по пътища и улици

По два проекта се очакват над 7,3 млн. лв. за общински пътища и улица

Рехабилитация на близо 18 км общински пътища планира община Омуртаг. Подадено е проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Ще се ремонтират пътищата към селата Камбурово, Врани кон, Звездица, Горно Новково и Висок. За четвъртокласната мрежа са нужни над 5,8 млн. лв.

По тази схема е кандидатствано и за осигуряване на финансиране за ремонт на ул. „Цар Освободител” в града. Планираният ремонт обхваща над 1 км и за цялостното изпълнение са нужни над 1,5 млн. лв.

Местната администрация въвежда и пакет от мерки за подобряване на безопасността на движение по пътищата и улиците в общината. Планирани са ремонти на улици в града и нови тротоари. Строително-ремонтните работи ще бъдат на ул. „Дунав”, ул. „Отец Паисий”, ул. „Оборище”, ул. „Лисец”, ул. „Пирин” и „Радецки”.

Бюджетът за 2017 г. предвижда ремонти дейности и в селата. В капиталовата програма на общината са включени улици в Горно Новково, Долно и Горно Козарево, Могилец, Врани кон, Голямо Църквище, Българаново, Обител, Чернокапци и Панайот Хитово.

Успоредно с това се подготвят и инвестиционни проекти за рехабилитация на други улици, както в града така и в селата от общината.

Ще се изпълнят и текущи ремонти по настилката на пътища и улици, водещи до гробищни паркове, моста за село Бостан и други, посочват от общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.