В края на февруари приключва изследването на сградата за нова детска болница

Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Почина дългогодишен шеф на РПУ Слънчев бряг, топполицаят Стайко Манев

Строят автомагистрала по Е-79 от Видин до Монтана

Част от тавана на метростанция „Западен парк” падна (СНИМКИ) Няма пострадали хора

Поставиха 725 нови контейнери в половин Шумен

Изправят пред Темида мъж, убил с нож брат си Обвиняемият редовно малтретирал и 88-годишната си майка

435 нови медици се дипломираха днес (СНИМКИ)

„Милан“ проучва Кирил Десподов

Потомка на търновски търговци направи ценно дарение на Историческия музей в Габрово Музеят получи мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Мобилизация в Детското отделение на болницата в Горна Оряховица заради грипа

МРРБ започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

Декларация от Национално сдружение на частните болници в България: И вие ли мислите така?

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за фестивала „Сурва“

Разследват смъртта на работник в пункт за скрап

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

През 2017 г. средногодишният брой регистрирани безработни лица по пол в страната е 236 751 лица, от които 130 556 са жени.

3а изминалата година броят на безработните жени в България е намалял с близо 20% (19,83%) или с 25 895, сочи доклад на Министерски съвет с данни от Евростат, изготвен върху равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2017 година.

Данните отразяват резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, намаляването на разликите в заплащането между половете и насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения. Борбата с насилието, основано на пола и промяната на обществените стереотипи спрямо половете са сред приоритетите на правителството.

През 2017 г. средногодишният брой регистрирани безработни лица по пол в страната е 236 751 лица, от които 130 556 жени и 106 195 мъже. Това е с 47 955 лица по-малко в сравнение с данните от 2016 г. Междувременно през изминалата година броят на безработните мъже е намалял с 22 060.

Данните на Евростат показват, че разликата в заплащането на двата пола в страната ни е 14,4%. За сравнение средната разлика за страните от ЕС е 16,2 %. С тези резултати за две години България се е предвижила с 10 места напред, съгласно показателите на Индекса за равнопоставеността на жените и мъжете на Европейския институт за равенство между половете.

В доклада си Министерски съвет поставя акцент върху изпълнението на Закона за равнопоставеност между двата пола, регламентиращ институционалната рамка, стратегическите и оперативни документи за по-ефективно управление на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.