20 филма в официалния конкурс на Берлинале

Домакините от Германия залагат на Андреас Дресен с филма му „От Хилде с любов“.

19 световни премиери на кинофестивала през февруари

6 от лентите са на жени – режисьорки, две от тях дебютантки

В конкурса и 2 документални филма

Както обикновено, 3 седмици преди началото на големия световен фестивал Берлинале (15 и 25 февруари 2024 г ) организаторите обявиха селекцията в официалния конкурс. 20 филма от 30 страни (заради копродукционно участие) ще се състезават за примамливите награди и сред тях най-важната „Златна мечка“ като най-добър филм. За отбелязване е, че в подборката има 2 дебютни филма и 2 документални.

Практиката през годините показва, че понякога тъкмо подобни „изключения“ поднасят впечатляващи изненади както например „Златната мечка“ за италианския документален филм „Огън в морето“ (2016) на реж. Джанфранко Роси с безспорни качества и изключителна актуалност тъкмо по време на най-мощната емигрантска вълна от Северна Африка. А и миналата година документалният филм „В Адаман“ на френския режисьор Никола Филибер излезе начело.

Сега 19 от подбраните филми ще имат в Берлин своята световна премиера, което означава че са ги гледали само селекционерите на Берлинале. Статистиката подчертано отбелязва, че 6 филма са режисирани от жени, а 9 от авторите вече са участвали в различни категории при предишни издания на фестивала.

Сега сред конкурсните заглавия са научно-фантастичната комедия „Империята“ (5-странна европейска копродукция ) на френския режисьор и сценарист Бруно Дюмон и „Черен чай“ на реж. Абдерохмон Сисако от Мавритания (също 5-странна копродукция с участието на Тунис и Бряг на слоновата кост).

Домакините от Германия отново залагат на утвърдения режисьор Андреас Дресен с филма му „От Хилде с любов“. Италианската актриса и композитор Маргерита Викарио ще участва с дебютния си режисьорски филм „Gloria!“ за света на класическата музика от барокова Венеция. "Пепе" на Нелсън Карло де Лос Сантос Ария идва от Доминиканската република като копродукция с Намибия, Германия и Франция. "На кого принадлежа" е игрален дебют на реж. Мериам Джубер от Тунис, но вече с номинация „Оскар“ за късометражения филм „Братство“ (2020). А режисьорът Мин Бахадур Хам от Непал ще участва с екзотиката „Шамбала“.

„Gloria!“ - за света на класическата музика от барокова Венеция.

Опитният френски майстор Оливие Асаяс ще се представи със съвсем новия си 35-и пореден филм „Hors du temps“. Двата документални филма са „Архитектон“ (Германия, Франция) на реж. Виктор Косаковски и френският „Дахомей“ (копродукция със Сенегал и Бенин) на реж. Мати Диоп, която с предишния си игрален филм „Атлантик“ спечели Голямата награда на журито в Кан 2019 г.

Дори беглият поглед към основният конкурс показва широко отворения прозорец към разнообразни филми от различни географски региони, с очаквано многообразие на теми и идеи плюс нестандартни художествени решения.

Художественият директор и главен селекционер Карло Шатриан специално отбелязва водещия принцип при подбора на основния конкурс: „Ние сме доволни и дори горди, че селекцията тази година постига така желания баланс между автори, които ценим и държим да са при нас с други, които внасят нов глас от територията на независимото световно кино. Разбира се, важно бе да подберем филми с разнообрази сюжети, които отразяват реалиите в света днес и същевременно да разкриват потенциала на съвременния киноезик.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино