200 деца в ролята на лесовъди за ден

Близо 200 деца от II ОУ "Д-р Петър Берон" и III ОУ "Димитър Благоев" в Шумен се включиха в сряда в екоинициативата "Лесовъд за един ден", която традиционно се провежда веднага след Седмицата на гората. Празникът беше организиран от Североизточното държавно предприятие, ДГС-Шумен, РДГ-Шумен, Природен парк "Шуменско плато" и горски педагози от ШУ "Епископ Константин Преславски", ДГС-Смядово и ДЛС-Паламара.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Емил Гелов пожела на децата да се забавляват, но и да научат много нови неща за гората и нейните обитатели, и в края на деня децата наистина оживено коментираха новите знания.

Малките ентусиасти първо се разделиха на 6 отбора, които последователно минаха през различни научни и спортни центрове. Имаха възможност да опознаят горските животни, да разберат как живеят обитателите на пещерите и да участват в състезателни игри, които ще им помогнат при следващи походи в планината.

Всеки от малчуганите имаше възможност да си изработи медальон от дърво, на който да изпише името си, да нарисува любимото си животно, цвете или дърво от природния парк. Децата правиха и картички от естествени материали - цветя, листа, клонки и камъчета, които ще бъдат дар за родителите.

В края на празника малките участници се сдобиха с ранички с лакомства. Те ще им бъдат полезни и когато един ден поемат по горските пътеки. До края на седмицата "Лесовъд за един ден" ще събере още деца от региона на СИДП.

Коментари

Задължително поле