200 лева глоба за домашно куче без чип в община Добрич

Снимка: Архив

На 19 февруари изтича срокът на собствениците да маркират четириногите си

На 19 февруари изтича срокът, след който всяко регистрирано домашно куче вече трябва задължително да е с поставен микрочип, напомнят от община Добрич . През месец февруари 2016 г. беше направена промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, отнасяща се за регистрацията на домашните любимци. Досега собствениците на кучета избираха дали да им поставят чип или да ги татуират.

Предвидена беше една година гратисен период след влизане в сила на новия закон.В него са предвидени и санкции. За собственик на куче, който не изпълни задължението си за поставяне на микрочип, глобата е в размер на 200 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв.

Регистрираните домашни любимци в дирекция „Местни данъци и такси” в община Добрич е 342. От тях 265 кучета са активни регистрации, 77 са отпаднали – преместени на друга територия животни, починали и др. През миналата година са регистрирани 58 кучета.

Годишната такса за домашно куче на територията на община Добрич е 20 лв., а за порода „бултериер“ и „питбул“-100 лв.

Данък „домашно куче или котка“ в община Варна е 24 лв., които се плащат до 31 март или в едномесечен срок от придобиване на четириногото. На половин цена е таксата за собствениците на домащни любимци в Тополи, Каменар, Казашко, Константиново, Звездица“.През 2016 г. в „Електронен регистър за домашни любимци“ на община Варна са въведени 603 четириноги. От стартиране работата на регистъра през 2012 г. до момента в него са въведени 4143.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.