200 лева глоба за домашно куче без чип (обзор)

Чипът се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето.

Цената на задължителното устройство е около 40 лева

Всеки собственик трябва да го регистрира чрез ветеринарен лекар в системата на БАБХ

С 200 лева ще бъде глобяван всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Санкцията стана факт, след като изтече гратисният период от една година за влизане в сила на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

“Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на агенцията по безопасност на храните,” обясни д-р Марина Иванова, директор на “Четири лапи”.

Цената на задължителния чип е около 40 лева. Очакванията са по този начин загубени животни да се откриват лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.

Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. С времето обаче изображението избледнява, твърдят експерти. Собственици на животни разказаха пред “Труд”, че системата работи и вече има случаи на върнати изгубени домашни любимци благодарение на поставен микрочип.

Проверка в системата на БАБХ сочи, че досега 80 724 кучета са с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

Всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, а също и да плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя от съответната община. В София тя е 24 лева на година.

От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди и служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка.

 

Чипът е с размер на оризово зърно

Установява собственика на животното

Микрочипът представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да се въведат освен данни за собственика и четириногото, също и информация за здравословното състояние на животното, негово описание и снимки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.