200 свободни места за медици в спешните центрове на 5 града

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града в страната. Това съобщи БНТ, позовавайки се на справка от здравното министерство Най-много незаети щатни бройки има в центъра за спешна помощ в София. Там недостигат и медицинските сестри, фелдшерите, акушерките и шофьорите.

От началото на годината са назначени 31 лекари. 29 са напуснали. Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство, съобщиха, че са предвидени мерки за решаване на проблема.

В София дежурят средно по 15 екипа на денонощие. Според експерти за обслужването на града с над два милиона жители са нужни 60.

Надежда Георгиева е фелдшер и работи в Спешна помощ от 30 години. Линейката пристига на адреса за около 6 минути. На път за “Пирогов” Георгиева ни обяснява, че желаещи да работят в линейките почти няма, защото работата е тежка.

“Тя е трудна, опасна, страшна. Условията ни са много трудни. Лятото работим при непоносимите жеги. В линейката тук става непоносимо горещо. Зимата е много студено. Повечето сме навън”, каза Надежда Георгиева – фелдшер в ЦСМП-София.

Средната заплата за медицински специалист в спешно отделение е 900, а за лекар 1500 лева. Толкова получават и работещите в столичната Спешна помощ.

В Пловдивския спешен център стартовата заплата за млад лекар е около 1200 лева. Заради недостига на кадри в града дежурят по седем спешни екипа. “Ние имаме недостиг за лекари, равняващ се близо на пет екипа. Това, разбира се, затруднява работата ни. Ние обаче не работим с пет екипа по-малко. Работим с 1 до 2 екипа по-малко”, каза директорът д-р Иван Стойнов.

От здравното министерство твърдят, чe са осигурили пари за до 50% увеличение на заплатите в Спешната помощ. Предвижда се до 2020-та възнагражденията да се увеличат с още 50%. Вече има и обучени парамедици, които са започнали работа в системата. В спешната помощ могат да работят и 70 студенти, записани в специалността “лекарски асистент” на факултета по обществено здраве в София.

“Те могат да работят сами. Под ръководство на медик, в спешната помощ. Доболнична помощ могат да окажат на пациента. Достатъчно подготвени са”, обясни доц. Антоанета Терзиева от Факултет “Обществено здраве”, МУ София.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.