200 чужденци са задържани след размириците в Харманли

Напрежението в регистрационно-приемателния център в Харманли отново ескалира тази вечер. Разбунтувалите се мигранти са изтласкани от двора в сградата на общежитието. Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна в Харманли.

Полицията ще следи центъра цяла нощ. Има над 200 задържани, които са считани за основни провокатори на бежанския бунт. 14 полицаи са ранени след обстрел с камъни от страна на размирниците. Сред униформените няма тежко пострадали, служителите на реда са получили лекарска помощ, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Според Георги Костов е необходимо да има лагери от затворен тип, в които да бъдат въдворявани провокаторите на напрежение сред преселниците. Той помоли десевтките събрали се пред портала на центъра граждани да се разотиват, за да не провокират напрежение.

От София са изпратени специализирани полицейски сили към Харманли от поделението на МВР в кв. "Бенковски", съобщи БНР. Пред бежанския център са се събирали около 200 недоволни граждани и са направили шпалир.

Недоволството в лагера ескалира още преди обяд, когато около 2 000 мигранти излязоха на протест срещу забраната да напускат свободно лагера. Ограничението беше наложено, заради опасения от разпространение на заразни болести. След намеса на жандармерията и последвали преговори с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова се стигна до успокояване на обстановката, но с настъпването на вечерта отново възникнаха сблъсъци със силите на реда.

Късно вечерта стана ясно, че премиерът в оставка Бойко Борисов пътува към Харманли.

"Над 200 има задържани в момента. Спрямо всеки ще бъде проведено съответното досъдебно производство и ще получи наказание спрямо вината си. Вътре беше канонада. Унищожиха голямо количество държавно имущество. Вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време съвпадащо с вашите емисии да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото. Вътре определено има явни белези от вандалски действия. Те не са по никакъв начин предизвикани по какъвто и да е начин от служителите в центъра вътре от Държавна агенция за бежанците, нито от нашите колеги", каза по-рано главният секретар на МВР Георги Костов.

Коментари

Задължително поле