2000 данъчни декларации са подадени по интернет за 10 дни

2000 данъчни декларации са подадени по интернет от началото на годината досега, съобщиха от НАП.

Един от най-често задаваните въпроси в колцентъра на данъчните засяга данъчната отстъпка за безкасови плащания. За да се използват тези 5% трябва да получавате всичките си доходи по банков път и да харчите поне 80% безкасово. За целта не е необходимо банково извлечение, но данъчните ще правят и проверки. От тази година дори и няколко стотинки просрочена лихва обаче ще ни лишават от правото на всякакви отстъпки.

За да се избегне трупането на стотинки заради забавяне в банковия превод - от началото на февруари данъчните ще приемат плащания на пос терминали в офисите на НАП и през интернет. За тях няма да има такси. „Плащането е напълно безплатно и не отнема 24-28 часа, а 30 секунди и не се начисляват никакви лихви от забавянето”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров по БТВ.

„Съветваме нашите клиенти да проверят в НАП дали имат или не задължения. Ако лице подаде декларация и види че има задължения, може да ги плати и да подаде нова декларация и да ползва отстъпката”, посочи Боряна Георгиева от дирекция "Обслужване" към НАП.

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни „офлайн“, информират от приходната агенция. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г.

Формулярът за облагане с корпоративен данък с баркод е достъпен в рубрика "Документи - данъци", раздел "За бизнеса". Срокът за фирмените декларации е 31 март 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България