2000 машинни специалисти трябват за бизнеса на Монтана

До 2 години около 2000 души с машинни специалности ще бъдат необходими за бизнеса в област Монтана.

Необходимостта от кадри за предприятията в региона ще бъде заложена в бъдещия Държавен професионален колеж в областния град, съобщиха от Областната администрация в Монтана. Проблемът с недостига на специалисти за развитието на икономиката в Северозапада бе обсъден на среща в областната управа с представители на бизнеса, Регионално управление на образованието и професионалните гимназии.

Според проучване, направено от Търговско-промишлената палата, след две години за предприятията в региона ще са нужни около 2000 машинни техници. Необходимостта от обучението на специалисти трябва да бъде заложена в профила и програмите на Държавния професионален колеж, който се планира да бъде отворен в Монтана, заявиха експерти.

В края на ноември миналата година Министерството на образованието стартира процедура по откриване на първия държавен професионален колеж у нас. Според служители на Областната управа в бъдещия колеж ще имат място специалности като „проектант на компютърни мрежи”, „автоматизация и роботизация на машини” и „управление в растениевъдството и животновъдството”.

„Това обаче е само предложение, специалностите може да бъдат и други, но трябва да бъдат обвързани с изискванията на бизнеса!”, подчерта областният управител Росен Белчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България