2000 учители на тест за стрес

Преподавателите отговарят на въпроси за прегарянето на работното място

Обмислят политика за рехабилитация

Национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти започва у нас. То трябва да покаже как преподавателите се справят с хроничния стрес. В него ще бъдат включени 2000 педагози от всички области на страната, съобщи за “Труд” председателят на синдикат “Образование” Юлиян Петров.

Изследването е по идея на синдиката, МОН и Пловдивския университет. “Учителите са изследвани в Европа и е доказан бърнаут синдромът. Нашето изследване вероятно ще го докаже и у нас. От това ще следват компенсаторни механизми за облекчаване на работата на учителите, с идеята да стигнат здрави, непределно прегорели, до 65-годишна възраст, когато се пенсионират”, обясни още Петров.

Многото административни дейности пречат на учителите и ги изхабяват. Към факторите за хроничния стрес се добавят часовете извънреден труд (над 60 на седмица), лошата комуникация с институции и родители, както и бързата промяна на нормативната база.

Изследването вече е започнало и ще се проведе в рамките на 2 месеца. Учителите ще получат линк, в който ще трябва да попълнят два теста. Те ще бъдат обработени в национален център, а изследванията ще бъдат предоставени на МОН. След това ще започват разговори за нова политика, която да забавя прагарянето, уточни Петров.

Възможно е тя да бъде заложена в национална програма. Вече са проведени първи разговори с министъра на образоването Красимир Вълчев и министъра на финансите Владислав Горанов за необходимите дейности по рехабилитацията на преподавателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование