2022 г. ще бъде годината на „златните визи“

Програмата привлича около 3 млрд. евро годишно в ЕС

Сменят страната, в която живеят, благодарение на възможността за дистанционна работа

Гърция и Португалия са сред популярните дестинации

Януари е времето, когато всички започваме да мислим за някакво ново начало, а за някои хора това означава да се преместят в друга страна, пише Euronews.com. Пандемията трайно промени начина, по който живеем и работим. Все повече хора преминават към дистанционна работа от дома си. Наред с това желанието на хората да пътуват след месеци на ограничения и отменени планове е огромно. Всички това може да ви накара да поискате напълно да промените обкръжението си, като се преместите да живеете в чужбина. А за хората от Обединеното кралство и Северна Америка програмата “златна виза” може да предложи начин да намерят дестинация, която по-добре отговаря на бъдещите им планове.

Какво е Златна виза?

Златна виза е имиграционна програма, която ви позволява да получите разрешение за пребиваване или дори гражданство в държава, като купите там къща, направите сравнително голяма инвестиция или дарение.
Различните страни имат различни изисквания за инвестиции, които варират от около 250 хил. евро до милиони - което означава, че са наистина достъпни само за богати хора.

Ако изпълните изискванията и кандидатствате за Златна виза, вие и вашето семейство получавате законно право за пребиваване в страната. В крайна сметка това може да доведе и до гражданство, но пътят за достигане до това варира в различните страни и може да бъде труден или дълъг.

Отворени за граждани извън ЕС, програмите Златна виза стават все по-популярни през последните години в Европейския съюз, където получаването на Златна виза може да донесе и други предимства, включително свободно движение в Шенгенското пространство.

Изчислено е, че програмите привличат около 3 млрд. евро инвестиции в ЕС всяка година.

„Златна визова лудост“ през 2022 г.

Според една водеща инвестиционна консултантска компания 2022 г. може да бъде годината на Златната виза, тъй като много хора и семейства се опитват да променят начина си на живот. “Здравословният и устойчив начин на живот е в дневния ред за 2022 г., както никога досега”, казва Мурат Коскун, основател и управляващ партньор на Get Golden Visa.

“Смятаме, че 2022 г. ще бъде година на златната визова лудост, тъй като хората правят план Б за това как и къде искат да живеят”, допълна Мурат Коскун от консултантската компания. Фирмата добавя, че основните мотиви на хората да търсят начини за получаване право на пребиваване или гражданство в друга държава включват увеличаване на възможностите за дистанционна работа, Брекзит и лош отговор на пандемията в собствената им страна.

Желанието да избягат от шума и суетата на градския живот също кара много хора да търсят дестинация, по-подходяща за техните и на семейството им нужди.

“Виждаме приливна вълна от хора, които искат да се свържат отново с природата и да имат пространство около себе си, в което да живеят и работят”, добавя Коскун.

Най-популярните държави за златни визи

Наличието на просторни имоти в естествена среда на брега направи Гърция и Португалия едни от най-популярните дестинации за инвеститорите, смята Коскун.

Португалия се превърна в едно от най-добрите места в Европа за получаване на право на пребиваване чрез инвестиции. Доказателство за това е, че направените заявления за пребиваване срещу инвестиция през 2021 г. надхвърлиха 10 хил. Високите нива на ваксинация и освобождаване от данъци за приходите от криптовалута са изброени като някои от причините страната да е желано място за живеене.

Гърция е точно след Португалия с около 9500 заявления за златни визи през миналата година. След бума на пазара на имоти, в Гърция строят все повече къщи.

Това, наред с наличните данъчни стимули за физически лица с висока стойност, са факторите, които допринасят страната да се превърне в популярно място за тези, които искат да инвестират в недвижими имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари