2022 г. ще е проверка за характера на ЕС (обзор)

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви още Урсула фон дер Лайен.

За ЕК иде “пандемия на неваксинираните”

Различните темпове на ваксинация в държавите били тревожни

Задействат отново Пакта за стабилност през 2023 г.

Следващата година ще е “проверка за характера” на Европейски съюз, който се бори с пандемията от COVID-19, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс в годишната си реч “За състоянието на Съюза”, пред Европейския парламент.

Фон дер Лайен определи като “тревожни” различия в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу COVID-19. Председателят на Европейската комисия настоя, че темпото на ваксиниране трябва да се запази, предвид че общо на територията на ЕС вече са ваксинирани над 70% от пълнолетното население.

“Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните”.

ЕС няма да повтори отново грешката, допусната след последната финансова криза, когато преждевременно връщане към бюджетната строгост отново потопи Стария континент в рецесия, обеща Фон дер Лайен.
“Уроците от финансовата криза могат да послужат като предупреждение. Навремето ние обявихме победа твърде рано и платихме цената за това. Няма да повторим тази грешка”, заяви Фон дер Лайен.

Тя потвърди предстоящото започване на дебат за реформата на европейските бюджетни правила, който може да доведе до смекчаването им.

ЕК предвижда в началото на 2023 година да задейства отново Пакта за стабилност, чието действие временно бе спряно в началото на кризата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа