Първата група учени от 26-тата ни Антарктическа експедиция потегля днес

С ветроходния кораб „Аустралис“ полярниците ни ще се доберат до базата ни. Снимка: Българския антарктически институт

Първата група български учени от 26-тата Национална Антарктическа експедиция потегля днес към ледения континент.

Групата потегля в 19.05 часа с полет АZ 0521 на AlItalia от летище София, съобщиха от Българския антарктически институт. Това са Командира на Българската база „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън инж. Йордан Йорданов, лекаря д-р Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезиста доц. Борислав Александров, геолога д-р Стефан Велев, физика Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов.

Групата ще лети с граждански полети по маршрут София – Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със самолет на бразилските военно-въздушни сили до съседния ни о-в Кинг Джорж и оттам ще се доберат до базата ни с нает малък 23-метров ветроходена кораб „Аустралис“.

За съжаление ограничения обем на трюма на кораба ще позволи превоза само на минимално количество пресни хранителни продукти, които в момента се товарят в аржентинското пристанище Ушуайа, така че до пристигането на испанския кораб Хесперидес около Коледа менюто в базата ще е базирано главно на варива и консерви от запасите от предните години.

Участниците ще имат нелеката задача да разконсервират базата след тежката полярна зима, да извършат налагащите се ремонти и да подготвят условия за работа на следващите групи учени. Паралелно с тази дейност тримата специалисти в групата ще започнат своите изследвания в областта на геологията, сеизмологията и геодезията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България