Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

205 милиона евро чуждестранни инвестиции в икономиката

Нов завод за кабелни инсталации се очаква да отвори врати в Търговище. Планирани са инвестиции и в предприятие за промишлено пране на конфекция.

Произведена е продукция за над 1,5 млрд. лв.

Близо 205 млн. евро са чуждестранните инвестиции в икономиката на област Търговище през 2015 г. От тях над 173 млн. евро са вложени в промишления сектор в община Търговище, отчита статистиката. Данните за 2016 г. още не са обобщени, но имайки предвид обновяването на големи чуждестранни производствени мощности в областния център и изграждането на нови, се очаква да са със значителен ръст.

Предприятията в цялата област са 3886, като в Търговище са ситуирани 2349 от тях. Произведената продукция от фирмите в най-голямата община е била за над 1,1 млрд. лв. от отчетените 1,5 млрд. за областта.

На областно ниво има 10 големи предприятия, в които са ангажирани над 250 души. Средните са 51, а микрофирмите са 3538, показва още справката на статистиката.

Стъкларският комплекс е най-големият инвеститор в региона, който непрекъснато разширява дейността си и увеличава заетостта.
Стъкларският комплекс е най-големият инвеститор в региона, който непрекъснато разширява дейността си и увеличава заетостта.

В предприятията в областта са заети 25 427 души. Работещите в различните сфери в петте общини са общо 28 629 души.

В преработващата промишленост заплати получават над 8000 жители на областта, като този сектор е най-развит в общинския център, където са ангажирани над 5600 души. На второ място по осигурена заетост е търговията, следвана от селското и горското стопанство. В образованието са били ангажирани над 2600, а в административни и спомагателни дейности над 2300 от работещите в областта.

Най-добре платени по показател средна годишна брутна заплата са били работещите в държавното управление. Там са отчетени над 11 000 лева.

Възнагражденията, без изключение в отделните сектори, са по-високи в община Търговище на фона на останалите в областта.

Ангажираните във финансови и застрахователни дейности също са се радвали на по-добро заплащане. След тях е хуманитарното здравеопазване. В областния център сред по-високите възнаграждения е и преработващата промишленост, доставката на вода и други. Най-зле платени са били хората, заети в хотелиерството и ресторантьорството.

Към четвъртото тримесечие на 2016 г., заедно с премиите, средната заплата за областта е стигнала 799 лв., което я прави най-ниската в Североизточния район, но е около средата в национален мащаб.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.