Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

205 милиона евро чуждестранни инвестиции в икономиката

Нов завод за кабелни инсталации се очаква да отвори врати в Търговище. Планирани са инвестиции и в предприятие за промишлено пране на конфекция.

Произведена е продукция за над 1,5 млрд. лв.

Близо 205 млн. евро са чуждестранните инвестиции в икономиката на област Търговище през 2015 г. От тях над 173 млн. евро са вложени в промишления сектор в община Търговище, отчита статистиката. Данните за 2016 г. още не са обобщени, но имайки предвид обновяването на големи чуждестранни производствени мощности в областния център и изграждането на нови, се очаква да са със значителен ръст.

Предприятията в цялата област са 3886, като в Търговище са ситуирани 2349 от тях. Произведената продукция от фирмите в най-голямата община е била за над 1,1 млрд. лв. от отчетените 1,5 млрд. за областта.

На областно ниво има 10 големи предприятия, в които са ангажирани над 250 души. Средните са 51, а микрофирмите са 3538, показва още справката на статистиката.

Стъкларският комплекс е най-големият инвеститор в региона, който непрекъснато разширява дейността си и увеличава заетостта.
Стъкларският комплекс е най-големият инвеститор в региона, който непрекъснато разширява дейността си и увеличава заетостта.

В предприятията в областта са заети 25 427 души. Работещите в различните сфери в петте общини са общо 28 629 души.

В преработващата промишленост заплати получават над 8000 жители на областта, като този сектор е най-развит в общинския център, където са ангажирани над 5600 души. На второ място по осигурена заетост е търговията, следвана от селското и горското стопанство. В образованието са били ангажирани над 2600, а в административни и спомагателни дейности над 2300 от работещите в областта.

Най-добре платени по показател средна годишна брутна заплата са били работещите в държавното управление. Там са отчетени над 11 000 лева.

Възнагражденията, без изключение в отделните сектори, са по-високи в община Търговище на фона на останалите в областта.

Ангажираните във финансови и застрахователни дейности също са се радвали на по-добро заплащане. След тях е хуманитарното здравеопазване. В областния център сред по-високите възнаграждения е и преработващата промишленост, доставката на вода и други. Най-зле платени са били хората, заети в хотелиерството и ресторантьорството.

Към четвъртото тримесечие на 2016 г., заедно с премиите, средната заплата за областта е стигнала 799 лв., което я прави най-ниската в Североизточния район, но е около средата в национален мащаб.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.