ТИР се заби в къща в Борован, двама са ранени

17 млн. долара не стигнаха за първото Porsche Провали се търг за уникален автомобил от 1939 г.

Шофьор и моторист пострадаха при катастрофи в Търновско Единият е с пет счупени ребра

Марги Хранова и Дарко: Рецептата е да бъдеш истински

Бойко Борисов: Имаме предложения от други държави да ни защитават от хакери Обмислят законови промени, даващи възможност за големи заплати в администрацията за специалисти по киберсигурност

Приключи проверката в БНР Има данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов

Започват проверки на шофьорите и автобусите, превозващи деца

Петьо Блъсков: Да спрем да мятаме насам и натам фразата „свобода на словото“ Оплескали са работата в БНР, а изборът на главен прокурор заприлича на конкурс за красота, каза главният редактор на в. "Труд" в интервю за БНТ

Малина Крумова: Е-тротинетките ще се третират като велосипеди

Гравитация има и в геополитиката Малинов е напълно неподходящ за изпълнение на конспиративни задачи за тайни служби

Какво е вегетарианец втора степен?

Граждани сигнализирали за пастора педофил още през 2015 г.

В столицата завършиха 64 хил. кв. м офиси

Влак дерайлира в час пик в Хонконг

Нено Димов: България е единствената държава в ЕС, наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне

205 опасни язовира, нито един глобен чиновник След писмо от главния прокурор премиерът Бойко Борисов нареди на трима министри и кмета на София да се разберат за ремонт на „Бели Искър”

Незабавно да се договорят мерки за обезопасяване на язовир „Бели Искър”. Това нареди вчера премиерът Бойко Борисов на трима от министрите си и на кмета на София. Борисов добави, че е получил сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров за състоянието на водоема и неясноти кой трябва да го стопанисва.
Всеки втори язовир в страната не е напълно изряден, посочиха вчера от Върховната административна прокуратура (ВАП) и представиха подробен доклад. Проверени са общо 4390 язовира, и над 2000 от тях са в неизправно състояние или не отговарят напълно на изискванията.

205 язовира и съоръжения са най-опасни и крият риск за хората. 81 от тях са в предаварийно състояние, сред които е и „Бели Искър” обяви шефът на ВАП и зам.-главен прокурор Ася Петрова. Според нея е още по-негативна тенденцията, че контролните органи не си вършат работата, а институциите непрекъснато си прехвърлят отговорността за стопанисването и поддържането на язовирите. Това са Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, областните управители, общините и концесионерите.

Констатирано е, че масово не се изпълняват и отдавна дадени предписания за поддръжка на язовирите. Нещо повече – тъй като за предписания не е посочен краен срок за изпълнение, не се налагат и санкции, обясниха от държавното обвинение. Отговорен контролен орган е ДАМТН, но агенцията не предприема принудителни административни мерки, които включват дори временна или постоянна забрана за ползване и достъп до даден язовир заради „непълна правна уредба”.

От опасните 205 язовира за 129 с нарушения са издавани нови предписания, но отново не са взети никакви мерки за изпълнението им. В 11 случая ДАМТН само е направила опит да наложи санкция. Санкционирани няма, а някои от проблемите са констатирани преди години.

Проверката е установила и че много язовирни стени и съоръжения са с неизяснена собственост. В тези случаи се уведомяват областните управители. „След като през март потърсихме помощ от Министерството на икономиката за проверка на ДАМТН, едва сега получихме доклад с резултатите”, каза Петрова. В него обаче министерството потвърждава тезата на агенцията, че не могат да бъдат налагани принудителни мерки.

„Касае се за бездействие, проявено от компетентния контролен орган ДАМТН”, обяви прокурор Ася Петрова и добави, че подобно бездействие е тежко укоримо, защото се касае за живота, здравето и безопасността на хората.

„Единственото, което прокуратурата може да направи, е да настоява контролният орган да си изпълни функциите и да даде гласност на проблемите”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. По думите й, в случая няма извършено престъпление, за да се търси наказателна отговорност.

Констатации
За 2 години броят се е удвоил

Според списъка на потенциално опасните язовири в България, с който разполага в. „Труд”, в предаварийно състояние са 46 язовира. Констатациите са от 2015 г., а оттогава броят им е нараснал почти двойно. Сред опасните воодеми са „Боаза” край русенския град Бяла, „Тополово” 1 и 2 край Асеновград, „Тотлебенов вал”, „Долни Дъбник” и „Пелишат-2” в Плевенско, „Добродан” край Троян, „Прелом” край Ловеч, „Горичево” край Ардино, язовир „Маринка” край Бургас и други.

Главният прокурор Сотир Цацаров:
От месеци не е предприето нищо
Спешно са необходими действия за „Бели Искър”

Язовир „Бели Искър” осигурява водата за София и е включен в концесионния договор със „Софийска вода”.  Снимка ТРУД
Язовир „Бели Искър” осигурява водата за София и е включен в концесионния договор със „Софийска вода”. Снимка ТРУД

Състоянието на стената на язовир „Бели Искър” и прилежащите й съоръжения е „неизправно-частично неработоспособно”. Тази констатация се съдържа в доклад на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) до Върховна административна прокуратура, сочи в писмото си главния прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов (Виж текста ТУК).

От ВАП са сезирали всички заинтересовани страни по казуса „Бели Искър”, които са върнали позиции, в които липсва информация да са започнали някаква реконструкция или укрепителни работи на стената на язовира. Според прокуратурата от 5 май МРРБ не е предприело действия. Ето защо на 26 октомври ВАП отново ангажира с проблема министрите и Столична община и концесионера „Софийска вода” с проблема за язовир „Бели Искър”.

Според концесионния договор от 2000 г., язовирът е публична общинска собственост и следва да се поддържа от „Софийска вода”. От 2010 г. „Бели Искър” е включен в списъка на водоемите, които са публична държавна собственост. Това не би трябвало да засяга задълженията на концесионера, но според становище на КЕВР „Софийска вода” не следвало „да се натоварва с инвестиционните разходи по поддръжката и експлоатацията на язовир „Бели Искър”.

От прокуратурата сочат, че на строителния министър е съставен акт за административно нарушение от ДАМТН. (От МРРБ съобщиха, че го обжалват в Районния съд в Самоков, тъй като не се смятат за пряко задължени към язовира – б.р.)

Главният прокурор поставя въпроса доколко е обосновано правата за контрол и санкции да са на една дирекция, при положение, че става дума за безопасността на голям брой обекти, чиято експлоатация води до потенциална заплаха, включително за живота и здравето на хората. „Налице е спешна необходимост от организиране на действията, които да обезпечат безопасната експлоатация на стената и съоръженията на язовир „Бели Искър”, пише още главният прокурор.

Кметът на София Йорданка Фандъкова:
Подготвени са проекти за реконструкция

Язовир „Бели Искър” има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена. Това каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с прокурорската проверка за състоянието на водоемите в страната.

„Язовир „Бели Искър” има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът „Софийска вода” стопанисва язовира, съгласно концесионния договор. Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма. Той се нуждае от реконструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. Последният ни разговор с министъра на регионалното развитие е, че ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект, защото това не е лесно“, подчерта столичният кмет.

„Ние ще съдействаме и ще подкрепим с всичко, което може, защото ангажиментът на концесионера е текущата поддръжка. Това е капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител. Има частична реконструкция преди години – първи етап, който е необходимо да бъде довършен”, каза още Фандъкова.

Областният управител
Илиан Тодоров:
Искат да ми
прехвърлят чужди отговорности

Язовир „Бели Искър” е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017 г.

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър” на „Софийска вода” за срок от 25 години. Явно е, че концесионерът „Софийска вода” желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – „Софийска вода”.
Ето и защо министър-председателят г-н Борисов резолира писмото от главния прокурор г-н Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите

Въпреки че яз. „Бели Искър” не е собственост на Софийска област, готов съм да избера проект за укрепване на стената на язовира. Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване” на редица министри, кметове и държавни служители като цяло.

Строителното министерство:
Осигурена е
безопасност чрез
по-ниско водно ниво

Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър” е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост, съобщиха вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
В становището се сочи още, че язовирът „е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област.” От строителното министерство уверяват, че в най-кратък срок ще се постигне споразумение и технически експертен съвет ще реши въпроса за реконструкцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.