208 камери на КАТ снимат на пътя по празниците

35 от камерите за превишена скорост на КАТ са стационарно-преносими на триноги, но те могат да засичат по няколко автомобила едновременно. Снимка: Булфото

350 000 автомобила напускат София

Спират ТИР-овете и в петък и събота, и в понеделник и четвъртък

Tочно 208 камери на КАТ ще снимат автомобилите за превишена скорост по пътищата в дните около Коледа и Нова година. В страната ще дежурят над 3 000 полицейски екипа, а в курортите ще има засилени проверки за алкохол и дрога.

Към 350 000 автомобила се очаква да излязат и се приберат в столицата по празниците. Голямото пътуване започва още утре – 20 декември, следобед, както и на следващия ден, тъй като повечето хора са си взели отпуск за работния ден в понеделник – 23 декември. Очакват се натоварвания по магистралите „Хемус”, „Тракия” и най-вече на „Струма”, както и опашки по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Турция.

Пътните полицаи ще разчитат на 25 стационарни камери ветерани, които са на въоръжение още от края на 2008 г. , на 35 от модерните стационарно-преносими радари на триноги и на 148 мобилни устройства, монтирани в патрулни автомобили. Катаджиите напомнят, че законът им дава право да използват и цивилни коли без надписи „Полиция”.

Засега няма прогнози за тежки зимни условия около Коледа, но в случай на заледявания или валежи, движението може да бъде спирано, докато пътищата бъдат почистени и опесъчени, предупредиха от АПИ.

Движението на ТИР-ове по магистрали и първокласни пътища ще бъде ограничено днес от 16 до 20 часа, а в събота – от 8 до 11 ч. Камионите над 12 тона ще бъда спирани и на 23-и декември от 16 до 20, както и на 26-и - в последния почивен ден за Коледа - от 14 до 20 часа.

Коментари

Задължително поле