21 век е векът на стреса: Психоактивните вещества са само временно решение

Все повече малки деца се “успокояват”, играейки на игри

21 век е векът на неограничените възможности, но освен позитивни страни, това има и своите негативни. Сякаш във времето, в което всеки е по-свободен от всякога, не можем да намерим златната среда и да поставим граници в живота си. Все повече малки деца се “успокояват”, гледайки детски филмчета или играейки на игри. Освен всичко друго, 21 век е векът на стреса. И когато тези две неща се съчетаят, се получава натоварено ежедневие, в което имаме все повече работа и все по-малко време за себе си и важните за нас хора. Така психологът и експерт по зависимости Мариета Рускова въвежда в темата за най-съвременните форми на пристрастяване.

По думите й 21 век е векът, в който имаме възможности за общуване с хора по целия свят, а в същото време общуваме все по-рядко очи в очи и стигнахме до там да звучи странно, че нямаме профил във facebook. Пълноценното общуване е нещо, което все повече липсва между хората и неслучайно се увеличават случаите на панически атаки и депресия. С подобни психични състояния също можем да свържем употребата на психоактивни вещества (ПАВ) – дали ще има употреба на наркотични вещества, за да се намали тревожността, или на алкохол при депресивните състояния, крайният резултат винаги е един и същ – временно бягство от реалността и илюзия за някакво поне временно справяне с негативните емоции, а всъщност постепенно се стига до тяхното задълбочаване.

Зависимостта към технологиите може да има много измерения, но това, което наблюдаваме ежедневно, е общуването чрез буквите на клавиатурата, изпращането на емотиконки, без глас и истинска емоция. За зависимостта към социалните мрежи като facebook и instagram, може да се говори много. От личностните характеристики на хората, ангажиращи се прекомерно с “живота онлайн” (тревожност, срамежливост, ниска самооценка и др.) до народопсихологията ни. Но всяка зависимост има своята причина – нещо, което липсва на зависимия и което той си набавя чрез нея, посочва още Мариета Рускова. Зависимостта е само симптом на нещо много по-дълбоко в душата на човек. Във века, в който имаме все повече възможности и свобода, се срещат изключително интровертни хора, които живеят живота си в своя собствена реалност и бягат от болезнената истинска реалност чрез своята зависимост – игрите, алкохола, наркотиците, хазарта, храната... Много често зависимият човек е нечутият човек – неразбраният, самотният, с чувството, че е необичан, нежелан, понякога дори излишен.

лого ММС*Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор 25-00-2/30.04.2019

Коментари

Задължително поле