Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

21 доброволци дариха кръв в Търново

Снимка: Архив

Общо 21 доброволци се отзоваха на призива на ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД и Отделението по трансфузионна хематология изказва сърдечна благодарност на всички медии във Велико Търново и дариха кръв. На 23 януари медиците отправиха апел за спешна нужда от доброволни кръводарители с кръвна група А. 15 от тях се оказаха с нужната А кръвна група.

Такъв дарител е 21-годишната търновка Симона Петрова, която даде кръв за 4-ти път.

„Нямах търпение да стана на 18 години и да започна да дарявам кръв. Първият път бях още ученичка, в 11 клас, в ЕГ “Проф. Д-р Асен Златаров”. Вярвах, че няма нищо страшно в това. Повечето хора не го правят. Страдат от предразсъдъци, имат опасения, които са напълно неоправдани”, разказва студентката по “Компютърни науки” от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методи”.

Твърди, че немалко от познатите й искат но не могат да дарят кръв по ред причини. Някои приемат медикаменти, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат необходимото минимално изискуемо тегло от 50 кг.

“Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Желаещите да дарят са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 ч. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск”, напомнят от областната болница в старата столица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете