21 крадени милиона се въртят около Троян, май

Обирджията на века Петко Митевски от Троян бе осъден на 15 години затвор, както и да върне откраднатите от Алфабанк България пари в размер на 21,5 млн. лева.

Въпросът „Къде са парите?” бе задаван многократно по време на процеса, но така и не получи отговор.

"Никой друг не е имал възможност да борави с ключа" (освен главния касиер на банката Петко Митевски) - обясни по време на пледоарите адвокатът на банката Ина Лулчева, пред Софийски градски съд.

Какво се е случило с тези пари? Никой не знае, а подсъдимият мълчи! Прокуратурата в обвинителната пледоария твърди, че Митевски е използвал парите за лични нужди.

Известно е, че Петко Митевски е от град Троян и е работил като Главен касиер в Алфабанк България, а това е от най-обсъжданите случаи през последните 7 години, познат на всички.

Какво обаче не знаем?

Петко Митевски има сестра, която се казва Теменужка Бояджиева и е съпруга на скандално известния бизнесмен от Троян Борис Бояджиев, свързван с името на Иван Костов и кръговете около него. Именно Бояджиев се е възползвал от всички видове приватизационни сделки, като на безценица придобива множество имоти през годините на прехода.

Сред най-сладките придобивки на Бояджиев безспорно е троянското предприятие „Балканска звезда”, което е произвеждало електродвигатели.

На 14.11.2003 г. Общинския съвет - Троян гласува да бъде продадено тогавашното общинско предприятия "Балканска звезда" - ЕООД (обн. ДВ. Бр. 90/10.10.2003 г. Публичен регистър, Партида „А” Приватизация на дружество с общинско участие в капитала, Публично Досие № А004) за цената от 190 800 лева, цената на един апартамент в Троян.

За купувач е обявен „Индустриален център Искър” - АД като скрит собственик на това дружество е Борис Бояджиев. Към настоящия момент управител на центъра е сестрата на Борис Бояджиев (г-жа Карамболова по мъж видно от Търговския регистър), която на свой ред е назначила Бояджиев за управител на „Балканска звезда”.

Какво общо имат „Ел­­пром Харманли” - АД и „Балканска звезда” - ЕООД?!

Синът на Бояджиев, Тодор Бояджиев, е управител на „Елпром Харманли” АД, като дружеството е придобито по време на масовата приватизация, както и други активи по същия особен начин.

Борис Бояджиев се свързва с лица близки до Иван Костов, а това, разбира се, обяснява всичко, както в годините на прехода, така и сега.

В периода от 2003 до 2010 година в "Балканска звезда" - ЕООД, не се случва нищо съществено, това е съдбата и на „Елпром Харманли” АД.

През 2011 година инж. Теодор Енев започва работа в „Балканска звезда” ЕООД, тъй като „ЕЛМА” АД вече е на крачка от несъстоятелността, която през 2012 г. вече е факт. Дъщерното на „ЕЛМА” АД дружество „Елматех” АД е във финансов колапс, както и всички други предприятия на Баневи.

През 2011 г. „Балканска звезда” ЕООД прави опит да стартира производство на мотори, като благодарение на инж. Теодор Енев и екипа му от над 30 души, които отиват с него в цеха находящ се на ул. Васил Левски, все пак се стартира сглобяване на ел. мотори. Това скоро приключва, когато през 2016 г. инж. Енев се връща обратно в някогашната „Елма” АД/н/., което всъщност е правоприемника и на „Елпром Троян” ЕООД.

Самият инж. Теодор Енев коментира, че за тези 5 години „Балканска Звезда”-ЕООД използва вакума на пазара и започва да произвежда електромотори разработени от него в Елпром и Елма. Иначе казано това е било нещо като монтажен цех, видно от снимката в примитивни условия напомнящи гаражна търговия, без експертиза и история.

Възходът на „Балканска звезда” и „Елпром Харманли” започва през есента на 2011 година като Борис Бояджиев започва да налива огромни средства в закупуването на машини и техника за предприятието.От къде са тези средства? Каква е ролята на Теменужка Бояджиева сестрата на Петко Митевски? Предстои да разберем…

А между другото може би истината излезе наяве още преди две седмици. На 15 юни сайтът ТроянПрес публикува информация за протеста пред Съдебната палата, провел се ден по-рано. Той бе организиран от така наречените „борци за съдебна реформа“.

От информационната агенция качиха снимка от митинга, на която ясно се вижда, че Борис Бояджиев заедно с неговия син Тодор Бояджиев и техният адвокат Радан Кънев рамо до рамо скандират за свалянето на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Истинският реформатор Борис Бояджиев показа, че е такъв и подкрепя видно новоизлюпените соросоидски партии в България. Остана да разберем дали „Балканска звезда“ в лицето на Борис Бояджиев финансират протестърите, които искат падането на Главния прокурор и свалянето на правителството“, пише ТроянПрес. От там задават и въпроса дали собственикът на „Балканска звезда“ не е финансирал протеста пред Съдебната палата.

Дали пък милионите, откраднати от Митевски не се въртят някъде из Троян? Би било интересно Икономическа полиция, а защо не и прокуратурата, да огледат по-задълбочено бизнесделата в китния балкански град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България