Първа лига с оборот от 41 млн. евро

Три министерства и Столична община решават проблемите на Витоша

ГЕРБ поиска да бъде разсекретен докладът на ДАНС и Прокуратурата за работата на БАЦИС

„Етър“ търси втори нападател

Северна и Южна Корея ще участват в церемонията по откриването на олимпийските игри под общ флаг

Николина Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид

Арестуваха пласьори, продали дрога на ученик в Лом Помощничката на дилъра ползвала за тайник сутиена си

Двете сестри от Свищов били „лекувани“ от майка си с билки 65-годишната Пенка Стефанова вземала лековете от знахар от Сливен

Глобиха фирма, горила гуми и боклуци в Монтана

Иван Таков: Приемаме мерки срещу мръсния въздух, а в Бюджет 2018 няма заложен 1 лев за изпълнението им

Почина актьорът Стефан Илиев

Три жертви при катастрофа на учебен самолет в Турция

Две мечки заспаха, маймунките се топлят с дърва

Бойко Борисов: Обещавам, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България

Дмитрий Песков: Путин е абсолютно здрав, може да сложи мнозина в джоба си

210 MWh ел.енергия пести годишно община Павликени

210 MWh ел.енергия пести годишно Община Павликени след въвеждането на мерки за енергийна ефективност в три общински сгради. Това е прекият резултат от завършването на проекта „Смяна на горивна база и реконструкция на отоплителни системи в общински сгради”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Успешен финал на строителните работи по новата отоплителна инсталация в Дома за стари хора в село Караисен.

Сградата е една от трите общински имота, в които бяха въведени мерките за енергийна ефективност. Общата стойност на проекта е 450 855,28 лв., което осигури обновяването на Основно училище „Бачо Киро“ в град Бяла черква, Домът за стари хора в с.Караисен и старата част на сградата на общинска администрация в Павликени.

За ДСХ Караисен инвестицията по проекта е 79 924 лв. и включва нова котелна инсталация – котел на пелети с мощност 50 kW, нова отоплителна инсталация, вкл. подменена тръбна мрежа и нови алуминиеви радиатори, термопомпа „въздух-вода“ с мощност 50 kW за битова гореща вода. Извън дейностите, изпълнявани с получената безвъзмездна финансова помощ, със собствени средства в общ размер 237 590 лева oбщина Павликени е изпълнила всички останали енергоспестяващи мерки, предписани от обследването за енергийна ефективност за обектите.

В ДСХ-Караисен това е топлоизолация на покрив на стойност 6055 лв. За изпълнението на този проект Община Павликени партнира с организациr от Норвегия – Boost Global Innovation AS и Norsk Enøk Og Energi AS – Норвегия. „В резултат на обединените ни усилия, днес можем да се поздравим с добре свършената работа, с повишения комфорт на обитаване на живущите в дома и подобрени условия за работа на персонала“, подчерта кметът инж.Емануил Манолов при откриване на обекта. Очакваният екологичен ефект от изпълнението на целия проект се изразява в годишно намаление на вредни емисии в атмосферата с 196 тона въглероден двуокис и 210 MWh спестена енергия общо за трите обекта.

Приносът на сградата на ДСХ Караисен е 85,100 тона въглероден двуокис и 121,091MWh енергия годишно. За Административна сграда инвестицията по проекта е 123 449,02 лв. и включва локална котелна централа на природен газ с мощност на котела 73 kW, нова двутръбна водна нискотемпературна отоплителна система с отоплителни тела – вентилаторни конвектори и алуминиеви радиатори и централизирана система за охлаждане със студоизточник чилър с мощност 65 kW. Община Павликени със собствени средства е изпълнила топлоизолацията на покрива на стойност 26 382,67лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.