Съдът пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Горан Брегович обеща лудо шоу у нас

„Интерпол“ арестува лица, заподозрени в тероризъм, при международна операция

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Есенна „Флора“ отваря врати в Бургас

Осъдиха болницата във Враца да плати на друга 342 618 лв.

ALMA с още една песен по MTV

Попфолк певицата Бони изобличи измамници

Двама кандидат-кметове на Карлово в един ден пред Темида

Съперникът на Нетаняху в изборите Бени Ганц: Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя

Над 10-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево”

Варненските социалисти искат оставката на Кирил Добрев Тежката артилерия на БСП иска ново заседание на НС

Система за видеонаблюдение за над 1 млн.лева вече работи в Сливен

Вижте как е заснета зрелищна каскада от „Бързи и яростни 9“ в Тбилиси (ВИДЕО)

СЕМ ще глоби БНР заради прекъсването на програма „Хоризонт“

2100 деца са проплакали през 2016 г. в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

2100 деца са се родили през 2016 година в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив. Това отчетоха навръх Деня на родилната помощ – 21 януари, началникът на АГ клиниката доц. д-р Екатерина Учикова и завеждащата родилно отделение проф. д-р Елена Димитракова. Те припомниха, че през 2015 г. в УМБАЛ „Свети Георги“ са се родили 2094 деца. Прирастът не е значителен, но радостен е и фактът, че не се наблюдава спад, коментираха лекарите и допълниха, че броят на родените през 2016 г. момчета надвишава този на момичетата. Тази тенденцията явно продължава още от първия ден на 2017 г. – на 1 януари в АГ-клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ са проплакали 5 момченца и само едно момиченце. През 2016 г. е голям и броят на близнаците – 25 двойки са дошли на бял свят в УМБАЛ „Свети Георги“.

Като тенденция се наблюдава и намаляването на броя на родилките от малцинствата, както и на съвсем невръстните майки на 12-13 години. Най-младите майки в АГ клиниката през 2016 г. са били на 15 и 16 години. „В контекста на случващото се в цялата страна, още по-ясно си даваме сметка за важността на Центъра за семейно планиране на УМБАЛ „Свети Георги“, споделиха доц. Учикова и проф. Димитракова.

Центърът разполага с два акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала. С младежите, потърсили помощ и съвет работят квалифицирани специалисти от УМБАЛ „Свети Георги“. В екипа участват четирима лекари – доц. д-р Екатерина Учикова, проф. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев, психологът Златина Милчева и 3 акушерки. Създаването на центъра е продиктувано от желанието да се търсят начини за преодоляване на явлението „Деца раждат деца“. Младежите, с които са се срещали лекари, акушерки и психолози, са преминали обучение за предпазване от нежелана бременност, като са им обяснени и възможностите за планиране на зачатието, за намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.