2100 деца са проплакали през 2016 г. в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

2100 деца са се родили през 2016 година в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Това отчетоха навръх Деня на родилната помощ - 21 януари, началникът на АГ клиниката доц. д-р Екатерина Учикова и завеждащата родилно отделение проф. д-р Елена Димитракова. Те припомниха, че през 2015 г. в УМБАЛ "Свети Георги" са се родили 2094 деца. Прирастът не е значителен, но радостен е и фактът, че не се наблюдава спад, коментираха лекарите и допълниха, че броят на родените през 2016 г. момчета надвишава този на момичетата. Тази тенденцията явно продължава още от първия ден на 2017 г. - на 1 януари в АГ-клиниката на УМБАЛ "Свети Георги" са проплакали 5 момченца и само едно момиченце. През 2016 г. е голям и броят на близнаците - 25 двойки са дошли на бял свят в УМБАЛ "Свети Георги".

Като тенденция се наблюдава и намаляването на броя на родилките от малцинствата, както и на съвсем невръстните майки на 12-13 години. Най-младите майки в АГ клиниката през 2016 г. са били на 15 и 16 години. "В контекста на случващото се в цялата страна, още по-ясно си даваме сметка за важността на Центъра за семейно планиране на УМБАЛ "Свети Георги", споделиха доц. Учикова и проф. Димитракова.

Центърът разполага с два акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и една конферентна зала. С младежите, потърсили помощ и съвет работят квалифицирани специалисти от УМБАЛ "Свети Георги". В екипа участват четирима лекари - доц. д-р Екатерина Учикова, проф. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев, психологът Златина Милчева и 3 акушерки. Създаването на центъра е продиктувано от желанието да се търсят начини за преодоляване на явлението "Деца раждат деца". Младежите, с които са се срещали лекари, акушерки и психолози, са преминали обучение за предпазване от нежелана бременност, като са им обяснени и възможностите за планиране на зачатието, за намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве