2100 кибер инцидента регистрирани у нас през 2020 г. (обзор)

Фишинг измамите задминаха хакерските атаки

Най-голям е процентът на лъжливи съобщения, в които искат вашите лични данни и номер на дебитна карта чрез участие във фалшиви томболи

„Труд“ алармира до момента за над 30 измами в интернет 

Фишинг измами задминаха хакерските атаки, показва статика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция „Електронно управление“. През 2020 г. са регистрирани 2100 кибер инцидента, като това е увеличение от с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing - фишинг) - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) – 38 на сто. 

„Труд“ алармира до момента за над 30 измами в интернет, като голяма част от тях са именно фишинг съобщенията. Освен имейл фишинг, измамниците са пуснали пипалата си в социалните мрежи, където създават страници – двойници на големи търговски вериги и утвърдени световни марки, организират фалшива томбола и искат личните данни на потребителите и след като успеят да измамят 10-20 човека, изчезват моментално. При фишинг атаките измамата става доброволно, тоест ако сами не дадете личните си данни и номера на дебитната си карта, измамниците няма как да ви навредят. Често към измамата споделят и линк, бъдете внимателни при отварянето му, често слагат вируси, които да открадната паролите з апрофилите ви от вашето устройство

През периода април - юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Не веднъж бяха изпращани имейли за платена ваксинация, платено лечение на ваш близък в болници и т.н. 

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа „рансъмуер“, който води до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това наложи промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България