22 избиратели гласуваха на референдум да имат кмет

Новият временно изпълняващ длъжността ще бъде избран от Общинския съвет в Попово

Да се запази кметският пост в поповското село Баба Тонка решиха 22 от общо гласувалите 29 избиратели в селото на местен референдум. Така парадоксално селото, в което има 85 избиратели, ще си има кметството, докато централно се определи кои села ще бъдат кметства и кои не за следващите избори.

Към момента част от включените в избирателния списък също не са в селото, изкарвайки прехраната си зад граница. Други пък, които реално живеят там, имат адресна регистрация в различни населени места и не попадат в списъка.

Новият временно изпълняващ длъжността кмет на селото ще бъде предложен от общинския кмет д-р Людмил Веселинов и гласуван от местния парламент.

Според д-р Веселинов вероятно са първите, които правят такъв референдум, а не закриват директно кметството, в което населението е под 100 човека и далеч под прага за провеждане на такъв вот.

До референдума се стигна, след като предишният кмет на селото беше отстранен след влязла в сила присъда за притежание на цял боен арсенал с множество пистолети, пушки, части за тях. Самият Стефан Томанов заяви, че всички те са стари и негодни и ги ползва само за исторически възстановки, в които участва с клуба си.

Коментари

Задължително поле