2270 случая на насилие в училище през 2016 г.

Още поне толкова са децата, които са пострадали, без за това да е съобщено

Според новия закон деца до 4 клас не може да се изключват от училище

Само през 2016 г. има 2270 регистрирани случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в българските училища, сочат данните на министерството на образованието. Статистиката отчита и сериозно повишаване на кибертормоза при подрастващите - за същия период сигналите са 1493.

“Това са само случаите, за които има сигнал от училищата към регионалните управления на образованието и МОН. Със сигурност има поне още толкова подобни действия, които не са официално заведени. Ситуацията никак не е хубава и няма механизъм чрез който да кажем, че нещата се развиват в положителна посока”, коментира пред “Труд” председателят на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиан Петров.

Той обясни, че според новия закон предупреждение и преместване в друго училище не се прилага за ученици до 4 клас.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда децата да имат допълнителни учебни занимания, ако не се справят добре с учебния материал, но не са предвидени строги санкции, ако имат проблем с възпитанието.

“Ако има проблем, един учител може единствено да говори, да обяснява и да предлага на родителите различни неща, но ако няма съдействие от тяхна страна, няма как да се направи нищо”, посочи още председателят на синдиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика