АБВ и партия „Единна Русия“ подписаха протокол за конструктивно сътрудничество

Ким Кардашиян с много изрязана рокля на наградите за красота на Холивуд

Федерика Могерини заяви, че ЕС няма да гони посланиците на Венецуела

Проверяват сигнал за джендърство в детска градина

Лишен от лекарски права преглеждал в Търговище Докторът от Македония е уличен в множество нарушения на законите ни

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за 3 март

Махат незаконни билбордове след масови проверки на Столичния инспекторат За отделни нарушения глобата може да достигне 50 хил. лв.

Според Европарламента: ГЕРБ печели 34.8%, а БСП – 33.1% на евроизборите

УЕФА сигнализира към БФС: „Верея“ играе съмнителни мачове

Мария Габриел: Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от миналото могат да бъдат преодолени

Биляна Дол с парти изненада за Валери Божинов Красивата сръбкиня отбеляза 33-ия рожден ден на половинката си

Волен Сидеров за Изборния кодекс пред „Труд“: ГЕРБ се впечатляват от всички обществени раздвижвания Евродепутатите да внасят в държавния бюджет 17 хил. лева от заплатите си, настоява лидерът на "Атака"

Арестуваха опасно трио апаши от Видин за серия кражби в Монтана 19-годишният водач на бандата е крал и грабил в три области

Вижте мястото на четворното убийство в Нови Искър (СНИМКИ)

Странният домашен любимец на Салма Хайек Какво животно осинови актрисата?

23 сгради вместо една на къмпинг „Арапя“ Направили канализация без предварително одобрение

Липсвало съгласие от МОСВ колко дървета да бъдат премахнати

Временен път към обект частично навлизал в чужда собственост

Строежите на къмпинг “Арапя” и местността “Алепу”, разположени в южната част на българското Черноморе, се спират за неопределено време. Строителството е законно, но има пропуски по Закона за устройство на територията (ЗУТ), които трябва да бъдат отстранени. Заради допуснатите нарушения за неопределен период от време строителството се стопира, съобщиха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов и директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова.

Само преди броени дни Иван Несторов, изпратен лично от премиера Бойко Борисов, беше на място и огледа всички строежи. Още тогава те бяха спрени, а вчера се разбра, че стопирането ще се удължи неясно докога. Става дума за къмпинг “Арапя”, където намерението на строителя е да вдигне ваканционно селище с 23 сгради, строежът на ваканционен комплекс в местността “Алепу” и на ресторант с бар на къмпинг “Градина”. На къмпинг “Градина”, собственикът в лицето на г-н Людмил Стойков (собственик на Дюни АД) започнал да залива изкопа. Ако след време започне строеж, от РДНСК ще извършат съответната проверка.

Шефът на ДНСК Иван Несторов посочи всички нередности при строителството на “Арапя” и “Алепу”.
Шефът на ДНСК Иван Несторов посочи всички нередности при строителството на “Арапя” и “Алепу”.

На къмпинг “Арапя” са били установени сериозни пропуски: липсвал задължителният план за безопасност и здраве, както и очертание на границите на строителния обект и инфраструктура до него. Документацията за пътя “отлежавала” в Община Царево, не била одобрена и нямало разрешение за строеж. “На него преди да се извършат тези процедури е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж”, посочи Иван Несторов. Освен това, съгласно проект от 2007 г., в РИОСВ Бургас, е посочено, че в това селище е предвидено да се реализира една сграда, а в момента са 23. Липсвало съгласие от МОСВ точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да се реализира строителството.

Цялата инженерна инфраструктура, която трябва да обслужва четири сгради, е с “неизяснен характер” – как ще бъдат обслужвани тези сгради с ток, вода и канал, коментира Несторов. Ще бъдат издадени предписания на кмета Георги Лапчев, в чиито правомощия е да задължи строителя да си организира строителната площадка.

Основният проблем в местността “Алепу” пък е неспазване на етапността. Там също ще се строи комплекс. Инвеститорите имат издадено разрешение, според което на първия етап трябва да изградят геозащитно съоръжение, което да укрепва ската, а на втория – да построят три жилищни сгради. Разрешението за геозащитното съоръжение обаче трябвало да се издаде от ДНСК, тъй като било първа категория, а не от Общината, подчерта Иван Несторов. От ДНСК ще изпратят разпоредително писмо със срокове и указания до кмета на Созопол Панайот Рейзи, от когото ще се иска да издаде заповед за спиране на строителството на сградите, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение. Освен това временният път, който обслужва обекта, частично навлизал в чужда собственост.

“И при двата обекта са констатирани отклонения от текстовете на Закона за устройство на територията или има частично налична техническа документация, но имат издадени разрешителни за строеж”, поясни Иван Несторов. Актове за спиране на строителните дейности в местностите “Алепу” и “Арапя” трябва да бъдат издадени от кметовете на общините Созопол и Царево – Панайот Рейзи и Георги Лапчев. Разпоредителните писма за това ще им бъдат изпратени веднага от РДНСК.

За това дали ще се строи на култовия къмпинг “Корал”- тема, която нашумя в последните дни, директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова обясни, че до момента при нея не е постъпило никакво искане за екологична процедура, която да “отпуши” строителство.

 

Проверяват фирмата за надзор над обектите

Всички обекти на фирмата за строителен надзор в “Арапя” ще бъдат одитирани.
Всички обекти на фирмата за строителен надзор в “Арапя” ще бъдат одитирани.

На “Арапя” има сключен договор с фирма, упражняваща строителния надзор – “Стройконсулт Бургас”.
Тъй като са допуснали нарушения и не са извършили качествен контрол, обектите на тази фирма ще бъде одитирани, и ако има нарушения, ще се наложат административни санкции, предупреди шефът на ДНСК Иван Несторов.

“Ако в рамките на една година на една и съща фирма са наложени три наказателни постановления, й се отменя лицензът”, допълни той.

 

Заради “гледка към морето”

1295 кв. м дюни бяха разрушени на „Смокиня“

Дюни на къмпинг “Смокиня” бяха изравнени с багер.
Дюни на къмпинг “Смокиня” бяха изравнени с багер.

1295 кв. метра дюни бяха изравнени с багер на къмпинг “Смокиня”. За деянието бяха задържани трима души. Бургаският собственик на авторемонтна работилница Иван Нончев и двама “изпълнители” от село Равадиново. Багеристът Манол П., на 24 години, роднина на кмета на Равадиново, и 18-годишен негов авер. Нончев им броил 1000 лв., за да разрушат дюните, които му пречели на гледката към морето. Бургазлията бе пуснат срещу 10 хил. лв. гаранция, а Манол – срещу 2 хил. лв. 18-годишното момче ще е само свидетел по делото.

От извършените геодезически замервания на терен при съвместната проверка на РИОСВ Бургас и Министерството на туризма на увредени дюни в района на къмпинг “Смокиня”, попадащи в Природна забележителност пясъчни дюни м. “Каваци”, се установи, че общата площ на засегнатия участък е 1295 кв.м. От тях 1205 кв.м дюнни образувания от различен вид (бели, сиви и зараждащи се дюни). От площта на дюните 133 кв.м са на морския плаж “Смокини север”, предмет на концесията, а останалата площ попада в частни имоти.

 

Отчуждават имоти в близост до вълните

Документацията за пътя до обекта на “Арапя” “отлежавала” в Община Царево и не била одобрена.
Документацията за пътя до обекта на “Арапя” “отлежавала” в Община Царево и не била одобрена.

Проверяват всички

“Правителството ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове”, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя бе категорична, че дори ще се търсят законосъобразни възможности за отчуждаване на части от имоти, които са в “чувствителната” зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имоти, за които няма забрана за строителство. “Това ще струва много средства и трябва да се намери правилният баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари”, подчерта Аврамова.

Регионалният министър обясни още че, относно изграждащия се нов обект на къмпинг “Корал” има забрана за строителството със заповед на МОСВ от 2014 г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018 г. ДНСК проверява всички обекти по Черноморието, за които има сигнали или информация от медиите за строителство, стана ясно от думите на Петя Аврамова. До момента при проверката на к.к. “Св. Св. Константин и Елена” е установено, че няма нарушения и строителството се изпълнява законосъобразно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Всяка вечер слушаме за някоЙ “незаконен обект”. Минават 3 дни – оказва се законен. Айде медиите първо си проверявайте нещата, а след това информирайте хората. Само от пусто в празни се прелива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.