Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече без отделни входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Джонсън призна грях – карал колело на тротоара Ново проучване отново дава мнозинство за торите

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

24 млн. евро за шедьовър, висял години наред в кухня “Презреният Христос” на Чимабуе продаден на търг край Париж

Смятаната дълго време за изгубена творба “Презреният Христос”, която достигна впечатляващите 24 милиона евро на търг край Па­риж.

Картината направи възрастна французойка богата

Рядка картина на средновековния майстор от Флоренция Чимабуе, която до съвсем неотдавна се смяташе за безвъзвратно изгубена, бе продадена на търг в Санлис, недалеч от Париж, за впечатляващите 24 милиона евро.

Сумата е рекордна за средновековна картина, продадена на търг. Първоначалната оценка на творбата бе между 4 и 6 милиона евро. Но на наддаването, организирано от аукционна къща “Актеон”, цената є нарасна четворно. Новият собственик на “Презреният Христос” е анонимен участник в търга, за когото се знае само, че е от района на Северна Франция.

“Когато на пазара се появи уникална и толкова рядка творба на художника Чимабуе, трябва да сте готови за изненади”, обяснява пред Ройтерс търговецът на произведения на изкуството Доминик льо Коент.

Друг от шедьоврите на Чимабуе – фреската “Мадоната на трона”, се намира в базиликата “Свети Франциск от Асизи” в град Асизи в Централна Италия.

Картините на Чимабуе са изключително редки, а “Презреният Христос” е първата негова творба, която се предлага на търг от десетилетия. Флорентинският творец е последният велик художник на византинизма в Италия, наричан там “маниера грека”. Изкуството по това време изобразява сцените относително плоски. Но Чимабуе е пионер в движението към натурализъм, като в неговите фигури има по-голяма реалистичност, верни пропорции и сенки.

Не по-малко интересна е историята на “Презреният Христос”. Картината е рисувана върху пано или панел от топола. Смята се, че тя е част от полиптих (произведение от пет или повече подвижно съединени части с живописни или релефни сцени, които са свързани тематично и сюжетно), датиращ от 1280 г. Въпросният полиптих на Чимабуе включвал осем панела, изобразяващи страстите Христови. Пет от паната са изгубени, а други две могат да се видят в Националната галерия в Лондон и в колекция в Ню Йорк. Следите на “Презреният Христос” се губеха до това лято, когато творбата бе открита на напълно неочаквано място.

Оказа се, че картината се намирала в дома на възрастна французойка в Компиен, в района на Париж. Жената държала шедьовъра години наред в кухнята си, точно над готварската печка, без изобщо да има представа, че притежава толкова ценна творба. Смятала, че е просто икона, без особена стойност. Случайно обаче картината била забелязана от търговец, който посъветвал собственичката є да поиска оценка от експерти. Тя била направена с инфрачервена светлина, за да се идентифицират евентуални сходства с други творби на Чимабуе. И така “Презреният Христос” на флорентинския майстор бил открит след дълги години в неизвестност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.