240 от заседналите на новозеландски плаж китове се върнаха в морето

Операцията по спасяването на заседналите на новозеландски плаж китове изглежда приключи успешно, след като около 240 кита се върнаха обратно в морето, съобщиха световните информационни агенции.

По-голямата част от стадото китове сами се върнаха в океана по време на нощния прилив, но малка група бе направлявана да навлезе в по-дълбоки води от доброволци и два кораба, за да се присъедини към събратята си.

В четвъртък вечерта около 650 кита заседнаха на новозеландски плаж. 350 от животните не оцеляха, като повечето от загиналите бяха мъртви, преди телата им да бъдат открити на следващия ден. Други 20 кита бяха евтаназирани, защото след като били върнати в морето, отново излезли на брега.

Става въпрос за едно от най-масовите излизания на морски бозайници на новозеландския бряг, откакто там се извършват наблюдения – през 1918 г. излезли около 1000 кита, а през 1985 г. – около 450.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.