2465 души във Великотърновска област смениха джипито си

2465 души във Великотърновска област са сменили личния си лекар през декември. От тази възможност са се възползвали 454 души повече в сравнение с предходния период.Това съобщиха от Районната здравно-осигурителна каса в старата столица.

От институцията информират, че през предишния официален период за промяна на джипито, при нов лекар са отишли 2011 души. Извън двата регламентирани периода – юни и декември, смяна може да се направи по всяко време на годината, ако здравно-осигуреното лице сменя адреса си. Изборът е валиден от датата на попълване на формуляра при новия личен лекар. Ако лицето отсъства повече от месец, но не повече от пет месеца, то може да направи временен избор в новото населено място, за да получава медицинска помощ. След изтичане на посочената дата за временен избор, пациентът автоматично възстановява личния си лекар от мястото, където живее.

По принцип смяната на личен лекар се прави с посещение на новоизбрания. Там пациентът представя здравно-осигурителната си книжка и попълва формуляр с необходимите данни – своите, на предишното джипи и на новоизбраното. Формулярът се получава в кабинета или се разпечатва от страницата на НЗОК. Посещение на РЗОК не е необходимо, припомниха от институцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони