Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

25 години затвор за убиеца на Виола

По внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП,) Софийски градски съд (СГС) постанови днес осъдителна присъда 25 години „лишаване от свобода“ спрямо Стефан Станев. Той е признат за виновен по две обвинения – за извършено от него убийство по особено мъчителен и с особена жестокост на приятелката му Виола Николова, както и за незаконно държане на наркотици.

На 12 октомври 2017 г. СГП предаде на съд Стефан Станев за извършено от него убийство на 23 юни 2017 г., както и за това, че без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества в апартамента си.

В нощта на 22 юни 2017 г. подсъдимият Станев и пострадалата Виола Николова били в дома си. Николова споделила, че е изморена и отишла да си легне.

Около 05.00 ч. на 23 юни 2017 г. Станев провокирал разговор с Николова, който не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където тя лежала. В последствие вдигнал стика за голф над главата си и нанесъл силен удар с него по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област. По този начин той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма.

След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма. Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож (с обща дължина 32,5см., и дължина на острието 20см.).

Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й. После взел друг кухненски нож (с обща дължина 32,5см., и дължина острието 19,5см.), с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож (с дължина 196 мм. и ширина 43 мм.,с режеща част с ширина 12мм.), с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.

Сутринта на 23.06.2017 г. около 08.30 ч. Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. В хода на разговора гостенката разбрала за случилото се. Станев й показал трупа на Виола Николова, като хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. След този разговор жената успяла ди си тръгне.

В следобедните часове подсъдимият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол.

На 24.06.2017 г. приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живее сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление.

Станев бил задържан от органите на МВР на 24.06.2017 г. в близост до яхтено пристанище в гр. Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин, екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.

Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената по делото комплексна психолого психиатрична експертиза –проведена в ДПБ затвора гр. Ловеч установила, че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл.

Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние – състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатричната експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества.

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари.

Болките и страданията, които е понесла Николова са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака – особена жестокост.

С оглед гореизложеното, както и във връзка с поисканото от прокуратурата наказание „доживотен затвор“, предстои наблюдаващият делото прокурор да внесе протест в съда. Размерът на наказанието от 25 години е постановено от съда, след приложението на разпоредбата на чл. 58а от НК, тъй като съдебното производство е протекло при съкратена процедура и подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства по делото.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. За такъв, пистолета в устата и му пръскам главата. Милост няма!

    1. Напротив, много са. За 2 трупа и два инвалида – деца, на надрусан шофьор със 240 в холандия дават 3 години…

  2. Трябвало е, както един холандски му колега е сторил, да се позове на вероятно смекчаващото в демокрациите обстоятелство, че заради дрогата е имал неудържимото желание да убива…

  3. Трябвало е, както един холандски му колега е сторил, да се позове на вероятно смекчаващото в демокрациите обстоятелство, че заради дрогата е имал неудържимото желание да у6ива…

  4. Психолого/тиренце/психиатрична експертиза проведена/ без тиренце/ в…..Е установила…..еди какво си.И се пише фрустация,а не фустрация! Научете българския език,ей!Стига само бла-бла. А на този -свиваш дясното око и девет милиметров в челото.

  5. Ето за такива трябва да има смъртно наказание!

    1. Напротив. Точно чрез отношението към най големите зверове се проявяваме като най добрите демократи. Един бюлюк брюкселскогерманскоавстрийски правозащитници са готови да ти го набият в главата…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.