25-годишен хасковлия на съд - помагал на телефонни измамници

Снимка: Архив

Районна прокуратура в Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо С.К, на 25 г., за това, че през 2018 г., в съучастие като помагач с неизвестни по делото лица, умишлено улеснил извършването на измама по отношение на петима пострадали - четири жени и един мъж, като получил от тях, с цел да предаде на неизвестните извършители, сумата от общо от 35 893 лева, както и златни накити на стойност 4 969 лева.

Пострадалите му предали парите подлъгани от неизвестените извършители, че са служители на МВР и това е необходимо за осъществяване на съдействие за залавяне на криминални престъпници. Имотната вреда за жертвите е в размер на общо на 40 862 лева.

По делото е установено, че в началото на месец февруари 2018 г. на мобилния телефон на обвиняемия С.К., позвънил непознат мъж, който ползвал номер с код от друга държава. При проведен телефонен разговор с неустановено лице, представило се с името "Сашо", била постигната договорка за извършване на куриерски услуги от С.К., който трябвало да взема пратки от различни градове в България. Тъй като цялото му семейство било в изключително затруднено финансово състояние, той се съгласил да извършва тази дейност срещу заплащане в размер между 100 - 200 лева на курс. Така в горепосочения период от време, в гр. Хасково, обвиняемият С.К. посетил пет различни адреса на пострадалите лица. На тях им се обаждал непознатия мъж и се представял, в четири от случаите за служител и началник на "Криминална полиция" и в един от случаите за "главен инспектор от прокуратурата". Той обяснявал, че в момента се провежда акция за залавяне на телефонни измамници или за престъпници, които изнудвали граждани, като убеждавал пострадалите, че трябва да му съдействат с предоставяне на парични суми и златни накити.

Обещавал парите и вещите да им бъдат върнати след като измамниците бъдат заловени. В един от случаите заявил на пострадала жена, че при извършен обиск бил намерен тефтер с телефонни номера, измежду които фигурирал и нейният, като тя била набелязана за следваща "жертва". Неизвестното лице мотивирало жената, че тя следвало да съдейства на органите на МВР за задържането на останалите криминални престъпници, като остави на посочено място парите и накитите, които съхранявала вкъщи, откъдето ги взел С.К.

Друга пострадала жена изтеглила свои спестявания от банка и като ги оставила на посоченото място от непознатия, той я посъветвал да отиде да се почерпи с внучката си в близка пицария, докато й върнат парите. По-късно пристигнали полицейски служители, които обяснили на жената, че е измамена.

Обвиняемият е бил установен и задържан на 5 септември 2018 г. Пострадалите лица са на възраст от 74 до 83 години.

По делото са били разпитани свидетели, изготвени експертизи Щетите по делото в размер на общо 40 862 лева и не са възстановени. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Коментари

Задължително поле