Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Нагли крадци проникнаха в блок в София и задигнаха колело

Перник се побратими с предградие в Чикаго

Бурен вятър спря фериботни връзки в Гърция

25 км топлопроводи за минерална вода прекарани във Велинград за последните 15 години

Снимки: Николай Спасов

Точно 24 877 метра топлопроводи за минерална вода са прекарани на територията на Спа столицата на Балканите през последните 15 години. Това стана ясно от Програмата за насърчаване използването на енергийни възобновяеми източници и биогорива на територията на Община Велинград, която бе гласувана на сесията на местния парламент в четвъртък.

Според предоставените от общинската администрация данни от 2002 г. до момента са издадени общо 46 разрешения за прокарване на водопроводи за доставяне на минерална вода до различни хотели, къщи за гости и малък брой обществени сгради. Изключение прави само 2006 година, през която не е издадено нито едно разрешително. Справката сочи тенденция на нарастване на броя разрешителни и километрите топлопроводи през последните 3 години, което е обяснимо с факта, че Община Велинград стана стопанин на две от четирите находища с минерална вода – Каменица и Драгиново.

През 2015 г. са гласувани 5 разрешителни за топлопроводи с обща дължина 2799 метра, през 2016 г. разрешителните също са пет, но дължината на топлопроводите е над 2 пъти по-голяма – 6317 метра. От началото на 2017 г. са одобрени 3 разрешителни за водопроводи за топла минерална вода с обща дължина 3883 метра. Ясно е, че голяма част от хотелите и другите обекти ползватели в квартал Лъджене искат вода от стопанисваното от общината находище Каменица, а това значително удължава пътя на топлата минерална вода.

Цифрите са важни за всички жители на Велинград, защото освен с инвестиции те се измерват и с ценни обществени ресурси: все по-големи количества минерална вода, раздадена от общината на частни ползватели и все повече разкопана улична инфраструктура, която в огромната част от случаите след прокарването на топлопроводите не се възстановява по начин, който да отговаря на стандартите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.