На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

25 културни иноватори от Велико Търново започнаха тренингите от поредицата CO/SHARE CULTURE

25 културни иноватори от региона на Велико Търново започнаха своето обучение в тренингите от поредицата CO/SHARE CULTURE. Инициативата е организирана от ТАМ / VT EVENTSи PR агенция „Властелини“ с подкрепата на Viability 3.0 и цели да сплоти и обучи активните хора от гражданския сектор на Старата столица.

След селекция бяха избрани участници от сдружения, неправителствени организации, неформални групи и други публични организации не само от Велико Търново, но и от Горна Оряховица, Лясковец, селата Първомайци и Никюп. „Общото между тях е, че работят с културните нагласи на своите общности и спомагат за подобряване на средата“, коментира Георги Бъчваров от PRагенция „Властелини“ при откриване на обученията.

Галин Попов от пространство за култура и социални инициативи ТАМ разказа за предстоящите шест модула, при които участниците ще научат повече за средата, комуникацията, финансирането на проекти, работата с общности, разписването на проектни идеи и изпълването им със съдържание.

При първото обучение гост-лектор беше арх.Любомир Георгиев – директор на столичното общинско предприятие „Софпроект-ОГП“, което ще разработи следващия Общ устройствен план на София. Той е архитект с активна позиция по теми свързани с архитектурата и градската среда в България. Биографията му включва проекти в София, Амстердам, Родердам и последно Пекин.

Арх. Любо Георгиев сподели свой опит, познания и впечатления за средата като архитект, ангажиран с качеството на живот и качеството на средата. Той е дългогодшен директор на  фестивалаOne Architecture Week и сподели три от намесите в градска среда, които са реализирали в Пловдив – приобщаването на пространствата край река Марица към социалния живот в града; публичните пространства в кв.“Капана“. Пред търновските иноватори арх. Георгиев показа трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда – как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел. Примерът беше с третият по големина панелен квартал в България – „Тракия“ в Пловдив.

„Градската среда априори има капацитета да свързва и да разделя“, сподели гостът и подчерта разликата  между израза „публично пространство“, която днес в България се използва основно за медии, но първоначалният смисъл е бил „улицата“.

Обучителните модули на CO/SHARE CULTURE продължават следващия месец с темата за комуникацията на проекти.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.