2,5 млн. долара от Америка влязоха в Лом

10 студенти вече получават стипендията „Д-р Андрей Георгиев”

Над 2,5 млн. долара от САЩ пристигнаха в сметките на Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом и общинската администрация в крайдунавския град.

Сумата е дарение от българина-емигрант в САЩ д-р Андрей Георгиев и голяма част от нея е предназначена за стипендии на даровити ученици. Новината, че над милион щатски долара се завещани на гимназията в Лом от нейн възпитаник, натрупал състояние зад океана, дойде в пристанищният град в началото на миналата година.

След близо година и половина придвижване на завещанието, продажба на имущество в САЩ и административни процедури милионите от Америка пристигнаха в България. В сметката на гимназия „Найден Геров” влязоха 2 075 000 долара. „Сумата е двойно повече от първоначално обявената, по предварителни изчисления ще стигне за стипендии на наши възпитаници за повече от 30 години!”, каза директорът на гимназията Теодор Йончев.

Миналата есен средното училище излъчи първите 10 стипендианти – двама от тях се обучават в университети в Англия, а останалите - в български ВУЗ-ове. Тези дни започва и втория прием на кандидати за стипендиите „д-р Георгиев”. За получените от община Лом 500 000 долара ще бъде сформиран обществен съвет, който ще прецени как да се инвестира сумата.

„Всички процедури ще бъдат прозрачни, смятаме да изразходваме парите за благоустрояването на Лом, в начинание, което да носи дълготрайна полза за града и жителите му и да се превърне в паметен знак за достойния българин д-р Георгиев!”, каза кметът на Лом Пенка Пенкова. Най-вероятно щедрият дарител ще бъде предложен тази година и за почетен гражданин на Лом посмъртно.

В свое проучване преди месеци вестник „Труд” разкри, че д-р Андрей Георгиев е син на кмет в Ломско през 30-те години на миналия век, завършил е гимназия „Найден Геров” в Лом, а след това и Медицински университет в София. След Втората световна война той емигрира във Франция, а после и в САЩ, където над 50 години изгражда кариера на отдаден на пациентите си лекар. Д- р Георгиев издъхва през 2014 г. в на 93 години и оставя според неофициални оценки средства и имоти за над 40 млн. долара.

Коментари

Задължително поле