Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

25 опита за самоубийство в Пазарджишко за 3 месеца, 12 завършили със смърт

Снимка: Архив

25 опита за самоубийство са регистрирани през първото тримесечие на 2017 г. на територията на Пазарджишка област, като почти половината от тях – 12, са завършили със смърт. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), откъдето уточняват, че 60% от опитите за самоубийство са извършени от мъже, а 40% – от жени. Психично разстройство е най-често срещаната причина за вземане на подобно фатално решение и касае 24% от случаите. По 8% до посягане на собствения живот са стигнали хора след раздяла с любим човек, с тежко соматично заболяване или по “комбинирани причини”, по 4% – заради конфликт със съпруг/а, децата или роднини, по финансови проблеми или несподелена любов. При 12% няма изявен мотив, при 36% – причината е “нещо друго”. 92% от опитите за самоубийство са извършени вкъщи, а едва 8% – “навън, на открито”. При 64% от регистрираните това е първи опит, 12% имат вече по един опит; 8% са с 2 предишни опита, а 16% са с повече от 2 опита. Отравяне с лекарства, обесване и самоотравяне с химични вещества са най-често използваните способи за слагане на край на живота, като техният брой в градовете е п
о-голям от този в селата в региона – 64% срещу 36%.

Най-често опити за самоубийство са извършили представители на възрастовата група над 70 години – 28%, а 16% са от възрастовата група от 5 до 17 години, в която за радост нито един от случаите не е завършил със смърт.

Официална статистика на опитите за самоубийство в Пазарджишка област се води от 2004 година насам, като през миналата, 2016 г. бе поставен абсолютен рекорд на случаи с фатален край. Тогава 40 от общо 83 опита завършиха със смърт и бе подобрен “абсолютния рекорд” от 2004 г. от 38 случая с фатален край от общо 154 опита.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.