Ансамбъл “Шумен“ представи България в Шанхай

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

30-годишен шофьор без книжка блъсна полицай при бягство от проверка Водачът бил с 0,51 промила алкохол

25% от девойките до 21 години страдат от изпускане на урина Уролог съветва родилките да се пазят до 40-ия ден, да лежат и да не се преуморяват

д-р Богдана Попова Снимка: Николай Спасов

Над 25% от девойките и младите жени на възраст от 14 до 21 години страдат от неволно изпускане на урината, известно в медицинските среди като инконтиненция). Това сочат данните от изследване на Американския колеж на терапевтите (АСР), според което от този проблем страдат между 44% и 57% от жените на средна възраст и менопауза на възраст от 40 до 60 години, докато при тези от третата възраст над 75 години процентът достига до 75 на сто.

„Колегите отвъд Океана твърдят, че действителните цифри са още по-високи поради факта, че повечето жени не говорят за този деликатен проблем. Обикновено болестта се свързва с раждане, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, която контролира уринирането, при рязко отслабнали или напълнели, както и при жените в предклимакс, с отстранена матка или със запек”, обяснява пловдивският уролог д-р Богдана Попова, която съветва младите майки да се пазят до 40-ия ден след раждането.

Ненапразно „лехусата“ , както наричат родилката до четирийсетия ден след раждането, трябва да лежи и да не се преуморява, припомня народните порядки д-р Попова. Така се предпазва от отслабване на тазовата мускулатура и последващи здравни проблеми. „Страдащите от неконтролирано изпускане на урината трябва да знаят, че лесно могат да прекратят проблема чрез иновативна “слинг-пластика“, посочва решението д-р Попова. Този миниинвазивен и безкръвен метод вече се прилага от уролози в Пловдив. „Инконтиненцията при жените традиционно се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период при подобни операции обаче е доста стресиращ и дълъг за пациентките, които поне 10-15 дни трябва да лежат.

Най-големият недостатък при този метод обаче е, че проблемът с инконтиненцията се решава само в 50% от случаите. Половината от оперираните продължават да се изпускат или започват да задържат напълно урината – поради извършената механична корекция на ъгъла на шийката на мехура, която зависи от тактилното чувство на оператора. Докато при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента“, твърди д-р Богдана Попова, като се позовава на статистиката в САЩ и Западна Европа, където имат огромен опит в тази еднодневна хирургия, както и на собствената си практика и тази на колегите си под тепетата.
В оперативната си практика урологът прави 2 типа операции – за премахване на стрес инконтиненцията и незадържането на урина при жени с инконтиненция, съчетана с пролапс на влагалището .

„Стрес инконтиненцията води до изпускане на урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Ефективното и бързо лечение е миниинвазивна безкръвна интервенция, при която се поставя полипропиленова слинг протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и с локална упойка. Лечебният ефект е траен като пълна континенция има при 80% от жените още първия месец и 95% след втория месец“, посочва д-р Попова.

Подобна безкръвна оперативна намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс (пропадане) на влагалището с тази разлика, че се поставя друг, отново иновативен тип коригираща система за пролапс на тазовото дъно. В зависимост от типа на инконтиненцията преди да се стигне до оперативно лечение, може да са пробва с медикаменти и упражнения на тазовото дъно, известни като Кегелови упражнения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.