2500 лв. обезщетение за момче, получило кошмари и заекване след ухапване от питбул

Снимка: Архив

Собственик на питбул трябва да плати на момче, което било ухапано от кучето, обезщетение от 2500 лв. и още 420 лв. за разноските, направени от близките му за дело по случая.

Поредният инцидент с куче, отглеждано в нарушение на правилата, е станал миналия август в Търговище. Пострадалият бил с приятели в района на строеж, когато видели питбула да тича свободно без каишка и намордник. Момчето твърди, че не е провокирало кучето, но то му се нахвърлило и го ухапало по двата крака. Приятел издърпал песа. Появил се и собственикът, който си прибрал кучето.

Ухапаното момче било откарано в болница за извършване на съответните манипулации за обработване на раните. По-късно се наложило да се търси помощ и на детски психиатър, защото момчето имало кошари, започнало да заеква и преживявало силен стрес от станалото.

Веднага след инцидента, батковците на пострадалия намерили собственика на кучето и той обещал да поеме разходите за лечение на момчето, но после спрял да си вдига телефона. Така се стигнало до делото.

Момчето, чрез законния си представил майка си, поискало 3000 лв. обезщетение.

По време на делото стопанинът на питбула твърдял, че момчето и негови приятели се нахвърлили да бият друг младеж и това провокирало кучето да го ухапе.

Заради агресията на животното стопанинът му трябва да плати близо 3000 лв. Решението на Районния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Окръжния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право