2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

По искане на Федерална служба “Правосъдие” на Германия властите у нас се захващат със случая.

Шуменският съд я потвърди задочно

Глоба в размер на близо 2500 лв. застигна нашенец, който бил хванат на германска територия с 9-седмично куче без ваксина срещу бяс. Санкцията по тамошните ветеринарни закони била 300 евро, но към тях се добавят 972 евро разноски.

У нас производството срещу А. Р. било образувано по искане на Федерална служба “Правосъдие” - Германия, за признаване на финансова санкция, наложена от несъдебен орган - Областна администрация, Ветеринарна служба.

Тази седмица Окръжният съд в Шумен признава и допуска изпълнение на решението на немските ветеринари. Магистратите са действали задочно - глобеният А. Р. от град Велики Преслав пребивава в Нидерландия. Затова в съда го представлявал служебен защитник. Той също бил “за” признаване на санкцията.

Първоначалният сблъсък на нашенеца със Закона за здравето на животните бил на 24 август 2018 г., когато го засекли, че превозва в микробус куче без ваксина за бяс. Санкционирали го и го уведомили, че може да обжалва решението. То влязло в сила на 4 декември.

Междувременно българинът платил 328 евро, но дължи останалата част, постановява шуменският съд.

Глобеният може да обжалва пред Варненския апелативен съд, но това не спира изпълнението. Признатото решение се изпраща на НАП-София за изпълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България