2500 евро на квадрат за луксозен дом в София

Цените на луксозните имоти са в много широки граници, но средната цена е близо 2500 евро за квадрат.

Най-скъпо е в района на Докторската градина

Рекордът е 7620 евро/кв. м на улица Оборище

Има дефицит при предлагането на хубави къщи под наем

Цените на луксозните имоти в София най-често варират между 2000 евро и 3000 евро на квадрат. А средната цена е около 2500 евро за кв. м, показват данни на компания на пазара на луксозни имоти.

Най-високи са цените на имотите в района на Докторската градина, където достигат близо 4000 евро за кв. м. Причината за по-високите цени, е че в района няма голямо предлагане, защото липсва ново строителство. Затова при пускане на апартамент на пазара може да бъде намерен купувач на много висока цена. Най-високата цена, постигната през миналата година, е 7620 евро/кв. м за апартамент на улица „Оборище”, до Докторската градина. Появяват се и купувачи на т. нар. “трофейни” имоти. Те купуват жилища, които са стояли на пазара дълго време, защото цената им е била над пазарните нива, но с поскъпването на имотите за тях вече се намират нови собственици.

Луксозните имоти в София за година са поскъпнали с около 23%. Инвестицията в имот в България продължава да е гаранция за сигурност и стабилност, казват брокери. Инфлацията изяжда спестяванията на хората, а лихвите по кредитите са много по-ниски от инфлацията.

На пазара на луксозни имоти най-много хора купуват за собственото си семейство. Затова купувачите са много взискателни към това, което получават за парите си. Най-голям е интересът към апартаменти с две или три спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят и нови луксозни имоти в затворени комплекси.

Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент от пазара се интересуват от покупка в ранен етап на строителството. Затова е ключово за инвеститорите да предложат добри схеми на плащане, а крайните цени трябва да бъдат пазарни, коментират от компанията за имоти. Очакванията за 2023 г. са за стабилен пазар на имоти без свръхпредлагане.

Активен е пазарът на наеми във високия ценови клас. Наемите се покачват и достигат 9,21 евро/кв. м, при 8,4 евро/кв. м година по-рано. Има дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем - едва 10% от запитванията успяват да бъдат удовлетворени от наличното предлагане на пазара. Затова според брокерите е необходимо да бъдат реализирани повече проекти за изграждане на комплекси от къщи край София.

Българите, които разполагат със спестени средства, се разделят в две основни групи. В първата група влизат хора, които търсят сигурност за парите си и предпазване от инфлацията. Те и занапред ще купуват имоти в България, защото жилищата са доказано стабилно вложение. Втората група са търсещите по-висока доходност. Те търсят възможности за инвестиции в имоти не само извън България, но и извън Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти