2501 имота в Крайморска Добруджа засегнати от забраната за земеделие и строителство Местните хора не искат преговори в София, чакат експерти на МОСВ на място

2501 имота в урбанизирани територии засяга издадената на 28 юли от МОСВ временна заповед за забрана на земеделието и строителството в Крайморска Добруджа. Това стана ясно от списък, публикуван на сайта на община Каварна, откъдето канят хората да проверят дали имотите им са картирани като понто-сарматски степи.

2187 от терените в списъка са частни, като повечето актове за собственост са издавани през 1991 и 2000 г.

Преговорите за намиране на справедливо решение по казуса ще се водят на място, а не в София, където в четвъртък и петък добруджанци бяха поканени за срещи с експерти от МОСВ и авторите на интегрирания план за управление на защитената зона "Комплекс Калиакра". "Представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. За да започнем преговори с МОСВ, ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората", се казва в съобщението на община Каварна.

В писмо до екоминистерството оттам са поискали достъп до пълните досиета на зоните, влизащи в "Комплекс Калиакра" във вида, в който са представени в ЕК. Искат се и първичните данни, на база на които са били определени границите на зоната, протоколите от теренната работа и детайлен финансов анализ на предвидените с плана на управление компенсаторни плащания за всеки от засегнатите имоти.

"Получих уверение от министър Нено Димов, че скоро експерти от МОСВ ще дойдат за съвместна работа на терен, както се договорихме при неговата визита в Каварна. При разрешаването на проблема не бива да има конфликти, а национално отговорно поведение, защото след "Комплекс Калиакра" предстоят подобни процедури за още 255 защитени зони в цялата страна", коментира пред "Труд" кметът на Каварна Нина Ставрева. Според нея хората от общините Каварна, Балчик и Шабла първо трябва да бъдат добре информирани, за да могат да направят свой анализ и да предложат работещи решения за баланс между природата и икономическите дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България