Безработицата във Варна падна до 2,6%

„Родител 1“ и „Родител 2“ в системата за прием в детска градина в София Карлос Контрера: Столична община да не прави опити да налага джендър идеологията

Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

2501 имота в Крайморска Добруджа засегнати от забраната за земеделие и строителство Местните хора не искат преговори в София, чакат експерти на МОСВ на място

2501 имота в урбанизирани територии засяга издадената на 28 юли от МОСВ временна заповед за забрана на земеделието и строителството в Крайморска Добруджа. Това стана ясно от списък, публикуван на сайта на община Каварна, откъдето канят хората да проверят дали имотите им са картирани като понто-сарматски степи.
2187 от терените в списъка са частни, като повечето актове за собственост са издавани през 1991 и 2000 г.
Преговорите за намиране на справедливо решение по казуса ще се водят на място, а не в София, където в четвъртък и петък добруджанци бяха поканени за срещи с експерти от МОСВ и авторите на интегрирания план за управление на защитената зона „Комплекс Калиакра“. „Представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации няма да присъстват на тези срещи. За да започнем преговори с МОСВ, ни е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората“, се казва в съобщението на община Каварна.
В писмо до екоминистерството оттам са поискали достъп до пълните досиета на зоните, влизащи в „Комплекс Калиакра“ във вида, в който са представени в ЕК. Искат се и първичните данни, на база на които са били определени границите на зоната, протоколите от теренната работа и детайлен финансов анализ на предвидените с плана на управление компенсаторни плащания за всеки от засегнатите имоти.
„Получих уверение от министър Нено Димов, че скоро експерти от МОСВ ще дойдат за съвместна работа на терен, както се договорихме при неговата визита в Каварна. При разрешаването на проблема не бива да има конфликти, а национално отговорно поведение, защото след „Комплекс Калиакра“ предстоят подобни процедури за още 255 защитени зони в цялата страна“, коментира пред „Труд“ кметът на Каварна Нина Ставрева. Според нея хората от общините Каварна, Балчик и Шабла първо трябва да бъдат добре информирани, за да могат да направят свой анализ и да предложат работещи решения за баланс между природата и икономическите дейности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.