26 водещи IT компании от България избраха Велико Търново за първата у нас тестова лаборатория

26 водещи IT-компании от България избраха Велико Търново, за да създадат първата в страната Лаборатория за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. Тя е една от най-добрите в Югоизточна Европа лаборатории за технологии за умни градове. Това е оценката на евродепутата Ева Майдел, която заедно с досегашния кмет Даниел Панов се срещна във В. Търново с представители на фирмите. По думите на Панов създаването на клъстър на авангардните технологии във Велико Търново е един от най-важните белези за перспективността на региона. Именно перспективите пред града, като един от центровете за развитие на иновативни технологии бяха основна тема на провелата се среща с компаниите-иноватори.

В реално време в лабораторията, изградена с подкрепата на Община В. Търново, е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро лабораторията ще предлага тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности.

Иновацията на IT клъстер INKO е полезна и за местната власт, и за бизнеса, а първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта за интегриран градски транспорт на старата столица.

Лабораторията дава възможности за нови партньорства на Клуба на програмистите във Велико Търново и на наскоро създадения местен IT клъстер. Техни представители също присъстваха по време на срещата с Ева Майдел и Даниел Панов. „Занапред все по-интензивно ще работим с програмистите и фирмите от IT-сектора за разширяване на смарт-решенията в управлението“, каза кандидат-кметът Панов.

Към момента Община Велико Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление, припомниха участници в срещата. Близо 20 административни услуги са доставяни изцяло по електронен път, за още 140 са налични подробна информация, бланки, документи и пр. Велико Търново стана първият град, в който местните данъци и такси могат да бъдат заплащани по интернет. Автоматична станция следи в реално време качеството на атмосферния въздух и показва във всеки един момент на сайта на общината данните за седем показателя. Дигитална система следи в реално време и нивата на реките Янтра и Белица.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле