Приеха в болница журналиста Димитри Иванов

Министър Аврамова: 60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора

Гръцките фермери отново по пътищата, в понеделник започват мобилизации

Президентът прати бюджета в Конституционния съд Според Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Сребърния фонд е неприемливо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са четири

Швеция подобри офертата си, предлага ни 10 изтребителя „Грипен“ на цената на 8

Мария Габриел: Телефонните обаждания и сърфирането в интернет са се увеличили след премахването на таксите за роуминг

Гръцката полиция задържа наркостока за над 100 млн. евро

Началникът на КАТ в Казанлък се е самоубил

Самолет C-27J „Spartan“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Министър Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Прекъсвания на тока сринаха системата на КАТ Проблемът е отстранен

От Болница „Лозенец“ благодариха на премиера за решението му да запази статута на лечебното заведение Ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница

Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган по повод влаковата катастрофа в Турция

Радев заминава на двудневно посещение в Йордания И съпругата му ще бъде с него

26-ата национална антарктическа експедиция приключи успешно

Успешно приключи 26-тата национална антарктическа експедиция. Днес на Летище София с полет от Рим се завръщат командирът на Антарктическата ни база „Св. Кл. Охридки“, инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев, д-р Стефан Велев и логистиците инж. Мирослав Цвятков, Станимир Модев и Николай Николов. Това съобщиха от Българския антарктически институт. Ръководител на Експедицията е проф. дн Христо Пимпирев.

В рамките на експедицията е реализирана разнообразна научна програма: Проучване на полезните изкопаеми и вкаменените организмови останки в района на п-ов Хърд; проучване на нематодите в почвената покривка; създаване на информационна база данни за изследване на сеизмичността и структурата на о-в Ливингстън.

С помощта на прецизна апаратура, монтирана върху дрон е съставен фотогравиметричен модел на ледниците, за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в Западна Антарктида.

В залива пред базата е монтирана мареографска станция с висока чувствителност – първата извън територията на България, с която ще бъде следено морското ниво, приливно-отливните колебания и ще предава данни в глобалната океанографска мрежа.

По съвсем нова образователна методика, разработена съвместно с учени от Университета в гр. Бейжа (Португалия), са сглобени 8 робота, които чрез сензори са събрали данни за локалните климатични параметри. Това ще позволи виртуално изследване на Антарктида направо от класната стая.

Съвместно с българските изследователи, в базата ни работиха и трима учени от Португалия, двама от Испания, двама от Турция, един от Аржентина и един от Монголия.

В момента тече подготовката за обновяване на инфраструктурата на полярната ни база и подбор на научни проекти за реализирането на Националната програма за полярни изследвания, които ще се изпълняват през предстоящата XXVII Българска антарктическа експедиция.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.